November 11-e minden magyar számára különleges nap, sok családban az asztalra kerül ilyenkor a libaleves és a sült liba párolt lilakáposztával. A libaevésnek ősi hagyománya van világszerte, de sajnos a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományok és népszokások egyre inkább kiveszőben vannak. Pedig érdemes őket fenntartani, hiszen a magyar ünnepeknek jó részét a jeles napok teszik ki, és továbbörökítésük a jelen generáció feladata. Tartson Ön is az e-fooddal, ha szeretne többet megtudni Márton napjáról!

Szent Márton, a magyarok patrónusa
Szent Márton legendáját ma is gyakran mesélik, mindenki ismeri a kedves történetet, mely szerint Szent Márton egy libaólban bújt el lelkes hívei elől, akik püspökké akarták megválasztani. Azt már kevesebben tudják, hogy Szent Mártonnak erős kötődése van hazánkhoz. Szent István álmában megjelent és tanácsot adott neki, ezzel segítve államalapítónkat és Magyarországot. Ezt követően választották hazánk patrónusává.

A karácsony előtti utolsó lakoma
A magyar keresztény kultúra szerves részét képezik a böjti időszakok, melyek az év különböző hónapjaiban arra biztatják a híveket, hogy tartsanak egy kis szünetet a húsfogyasztásban, és becsüljék meg a nagy családi lakomákat. Márton napja a hagyomány szerint a karácsonyt megelőző negyvennapos szigorú böjt előtti utolsó nap volt, amikor illett libát sütni és újbort inni, táncolni, mulatni, bálozni és vásárokra járni.

A pihenés és a szórakozás napja
A keresztény mindennapokhoz hozzátartozott a sok munka is, ezért bizonyos jeles napokon munkatilalom volt. Ilyen a Márton nap is, amikor a hagyomány szerint tilos mosni, teregetni és takarítani, mert különben elpusztul az oly értékes jószágállomány, és nem lesz mit enni a közelgő kemény tél során.

„Márton pohara”
A lúdvacsora után a jókedv és a következő évi jó termés érdekében illett felszolgálni az újbort, amiből aztán sokat kellett inni, mert a bor szimbolizálta az egészséget, a bőséget, az erőt, ezt töltöttek magukba ilyenkor a férfiak.

Lúdcsonttal jóslás
A süli liba mellcsontjával jósolták meg a következő tél időjárását. Ha rövid és barna volt a csont, akkor sáros, latyakos időre számítottak, ha viszont hosszú és fehér, akkor hosszan tartó, hideg és havas tél elé néztek. Emellett az aznapi időjárást is megfigyelték, mert ha Márton napján esett a hó, akkor enyhe tél következett, ha viszont eső volt, akkor kemény, zord tél volt várható.

Ha Ön is szeretne méltóképpen megemlékezni Márton napjáról, ne feledkezzen el a libasültről és a libalevesről, ha pedig nincs ideje elkészíteni, bízza a dolgot az e-foodra. Egy kattintással megrendelheti a legfinomabb libás fogásokat!