Bulgária

  • |

Egy felmérés szerint egy ember átlagosan 14 országba jut el élete során. Természetesen akadnak olyanok, akik egész életükben ki sem mozdulnak szülőhazájukból, míg mások beutazzák az egész világot, tehát nehéz általánosítani, de annyi bizonyos, hogy az utazás feltölti az embert, ezért érdemes időt és pénzt szakítani rá. Az e-food ezen a héten Bulgáriába kalauzolja kedves olvasóit. Tartson velünk, ha érdekli, mit esznek a bolgárok!

1. Sopszka saláta. A leguniverzálisabb fogás, amit csak el tudunk képzelni, fogyasztható ugyanis előételként, csak úgy magában, húsok mellé köretként, de kísérőnek is megteszi, ha kicsit felöntünk a garatra és kellene valami étel, ami nem terheli meg túlságosan az emésztőrendszerünket. A saláta friss helyi zöldségek egyvelege, kerül bele paradicsom, uborka, erős paprika, vöröshagyma, olajbogyó, olívaolaj és egy különleges, erőteljes ízű juhsajt, a kaskavál. A saláta tetejét gazdagon megszórják petrezselyemmel, úgy tálalják.

2. Ljutenica. A legfinomabb szendvicskrém, amit a bolgárok pirítósra kenve fogyasztanak. Alapja a sült paprika, melynek íze utánozhatatlan. Szinte minden családnak van egy saját receptje, melyet generációkon át örökítenek tovább. Ma már persze megvásárolhatjuk a helyi boltokban, kis üvegekbe zárva a kész krémet, ami főként paradicsomból, paprikából, fokhagymából, vöröshagymából és köményből áll. Meleg pirítósra kenve, reszelt sajttal megszórva tálalják.

3. Tarator. A nyár slágere ez a különleges hideg étel, de télen is jól jön, ha túlterheltük a gyomrunkat, és kéne valami, ami segít megnyugtatni. A magyar konyha szokásaitól teljesen eltérő étel, főzés nélkül készül. Alapja a friss uborka, a joghurt és a dió. Az uborkát apró kockára vágják, a joghurtot felvizezik, majd beleszórják az uborkát. Kaporral, fokhagymával és apróra vágott dióval ízesítik, jól behűtve tálalják.

4. Bánica. A bánica egy jellegzetes bolgár tésztaféle, hasonlít a mi rétesünkhöz. Zsíros tészta, mely lapokból áll és légiesre sül. Hagyományosan fetasajttal töltötték, de ma már elérhető szinte bármilyen töltelékkel, édesen és sósan egyaránt. Az édes verzióban népszerű az almás és a diós, a sósban pedig a spenóttal, a tökkel, és a gombával töltött tészta. Csiga alakban feltekerve sütik meg, majd letekerik, mint egy kígyót. Kihagyhatatlan élmény!

5. Kebapcse. Ha egy bolgár sört iszik, kötelezően ezt az ételt fogyasztja mellé. A darált húsból készült hús rolád grillezve van, és resztelt sajttal megszórt sült burgonyával szokás tálalni. Marhahús és sertéshús fele-fele arányban, fekete borssal és köménnyel fűszerezve – ennyire egyszerű a legnépszerűbb nemzeti ételük.

Bulgáriában elterjedt az a nézet, hogy az az étel, ami 15 perc alatt nem készül el, nem is igazi étel. Ötletes gondolat, és valóban, imént felsorolt nemzeti ételeik nem igényelnek túl sok időt. Bezzeg a magyar konyha remekeire sokszor jóval több időt kell szánni. Ha éppen ez az, amiben Ön is szűkölködik, bízza a főzést az e-foodra, mi házhoz visszük Önnek kiválasztott ételeit!