Hagyományos étrend

Manapság, amikor annyiféle speciális étrend létezik, amikor a csapból is az folyik, hogy mit ne együnk, könnyű elveszettnek érezni magunkat, ha egyszerűen csak egészségesen szeretnénk táplálkozni, mindenféle divatos fogyókúra és koplalás nélkül. Szerencsére azok számára is van megoldás, akik az egyszerűség hívei, a hagyományos étrend ugyanis nem mondható egészségtelennek, sőt, ha képesek vagyunk rendszeres napi testmozgással kombinálni, nyert ügyünk van.

Ami biztos, hogy a változatosság – túl azon, hogy gyönyörködtet – egészségünk megőrzője! Pláne, ha az étkezés van a porondon, a változatos étkezés ugyanis a létező legegészségesebb és leghosszabban fenntartható étrend. Biztosan mindenki találkozott már az ételpiramis képével, melyen jól átlátható formában fel van tüntetve egy ember napi tápanyagszükséglete. Az idők során a temérdek kutatási eredményt felhasználva módosult kicsit a piramis felépítése, a jelenleg leginkább ajánlott diagram pedig az úgynevezett „okostányér”, melyen kör alakban találhatóak meg a napi ajánlott élelmiszerféleségek

Mi kerüljön tehát egy nap folyamán a tányérunkra? Ami meglepő változás, hogy a zöldségek és a gabonafélék aránya megegyező, ezekből kell minden nap a legtöbbet fogyasztanunk. A következő részt a gyümölcsök, a húsok és tejtermékek teszik ki, melyek aránya szintén egyenlő nagyságú. Amiből pedig a legkevesebbet kellene fogyasztanunk, azok a zsírok és a cukrok, valamint a só. De nézzük meg kicsit részletesebben!

A lehető legkevesebb cukrot, zsiradékot és sót ajánlják a szakemberek ételeink elkészítéséhez, olyannyira keveset, hogy kívül is kerültek a tányéron. Az az ideális, ha a napi étrendünk felét teszik ki a gyümölcsök és a zöldségek, és ezek minél nagyobb részét fogyasztjuk frissen. A gabonák közül a teljes értékű gabonát javasolják, mint amilyen a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér vagy a barnarizs, míg a finomított lisztből készült termékek inkább kerülendők. Ajánlott a tej és tejtermékek napi szintű fogyasztása, valamint hetente legalább egyszer érdemes a tengeri halakat és a belsőségeket is felvenni az étlapra. A húsok közül a zsírszegény húsokat, a zsírok közül pedig a növényi olajokat ajánlják. És persze mindennek alfája és omegája a víz, az elegendő mennyiségű ivóvíz fogyasztása, kerülve a cukros üdítőket, de még a gyümölcsleveket is!

Az okostányéron ugyan nem szerepel, de mindezek mellett természetesen nagyon fontos a testmozgás is, mert anélkül nehéz hosszú távon egészségesnek maradni.

Rendeljen jóízűt és egészségeset!

e-food: hagyományos étrend