Húsvéti érdekességek

  • |

Sonkaevés tormával, tojásfőzés, foszlós kalács, locsolóvárás és locsolóversek, csokinyuszik, szépen megterített asztal, tojáskeresés a kicsikkel a szabadban, család és barátok. Ez mind-mind a húsvét, a megújulás, az újjászületés ünnepe a keresztény kultúrkörben. Ezek azok a dolgok, amiket mindenki tud, hiszen gyermekkorunktól kezdve minden évben várjuk, hogy elérkezzen a tavasz, és elhozza nekünk ezt a kellemes ünnepet. Vannak azonban olyan érdekességek is, amikről csak kevesen tudnak, ezek közül szemezget most az e-food. Tartson velünk, leplezzük le együtt a húsvéti nyuszit!

Kezdjük is a legfontosabbal

A húsvéti nyuszi valójában német eredetű. A középkori Németországban kezdett el terjedni a tojást hozó nyúl legendája, ami kettős szimbólum, mert mind a tojás, mind a nyúl a termékenységet szimbolizálja, és mint ilyen, kiváló szimbóluma lett a megújulásnak és a termékenységnek. Az 1700-as években alakult ki a mai húsvéti ünnepségek szokása, majd hamar kedves hagyománnyá vált.

Először a fülét esszük

Érdekes lenne megvizsgálni, hogy ki melyik részét eszi meg először a csoki nyuszinak? Már megtörtént, és a kutatás arra jutott, hogy az emberek háromnegyed része a fülénél kezdi. A gyerekeknek pedig feltehetően a 100%-a. Csak az Egyesült Államokban évi 91 millió csokinyuszit adnak el. A világ legnagyobb csokinyusziját Brazíliában készítették el 2014-ben. A gigantikus édesség több, mint 3,5 tonnát nyomott, a magassága pedig elérte a 4 métert.

Evezzünk más vizekre

A csokinyuszik után a másik fontos kérdés a húsvéti sonka. Eredetileg húsvétkor bárányt ettek, hiszen a bárány szintén az ártatlanság és az új élet szimbóluma. Csakhogy bárányhoz nem volt könnyű hozzájutni, míg a sertéshúst sokkal könnyebben be lehetett szerezni. Mivel a disznóvágások hagyományosan télen történtek, a sózott füstölt sonka éppen húsvét idejére készült el és vált fogyaszthatóvá. Így lett a praktikumból hagyomány.

Öltözzünk ünneplőbe

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a húsvéti szép ruhába öltözés csak a locsolóknak szól. Valójában ez is egy ősi hagyomány, hiszen régen úgy tartották, hogy ha húsvétkor új ruhát vesznek fel, az szerencsét és bőséget hoz az év hátralevő részében. Ezt pedig kár lenne kockára tenni egy elnyűtt, régi ruhával.

 

Ugye Ön is készül a húsvétra? Ha aggódik, hogy nem lesz ideje megfőzni és megsütni mindent, amit szeretne, kezdje el időben az előkészületeket. Az ünnepet megelőző napokat pedig tegye gördülékenyebbé az e-food finom ételeivel!