Norvégia

Sajnos rohamosan közeledik a zord téli idő, éjszakánként és reggelente már érezni az előszelét. A hűvös, és sokszor ridegnek tűnő Svédország után az e-food a szintén zord időjárásról híres Norvégia felé veszi az irányt, ezzel készülve a hazai télre és kíváncsian várva, hogy a norvégok milyen ételekkel harcolnak a lélekölő hideg idő és a hónapokig tartó sötétség ellen? Ebből a cikkből kiderül, tartson velünk, ha Ön is kíváncsi Norvégia jellegzetes nemzeti ételeire!

1. Ürüvel töltött káposzta. Furcsán hangzik ez a kombináció, pedig nem az. Az ürü az ivartalanított kos elnevezése, ennek a húsa az egyik hozzávaló. Az ételhez felhasználható lapocka-, mell-, hát-, vagy nyakhús, amit káposztával rétegezve helyeznek egy fazékba, és az egészet alaposan összefőzik. A titok abban rejlik, hogy minden egyes réteget alaposan megsóznak, és megszórnak egész szemes borssal, majd vízzel elkevert liszttel öntik nyakon. Köretként főtt burgonyát kínálnak mellé.

2. Lutefisk. Ez az az étel, amit a legtöbb magyar meg sem merne kóstolni – mi legalábbis biztosan nem. A norvégok jellegzetes karácsonyi étele ugyanis gyakorlatilag egy előrohasztott hal. Úgy készül, hogy a tőkehalat napokig áztatják vízben, majd nyírfahamuból készült lúggal kezelik, és végül újabb áztatás után jön a készre főzés. Amikor a tányérra kerül, európai ember számára egyszerre borzasztó nem csak a látványa és a szaga, de még az állaga is, ami egy elkocsonyásodott valami – jobb kifejezést nem találunk rá. Nem szépítjük, csak erős idegzetűeknek ajánlott!

3. Langusztina, a leggusztább rákasszonyság.  Elkészítése igen egyszerű, pucolás után páncéljában főzik meg a rákot, majd friss kenyérrel, vajjal és majonézzel tálalják. Tehető salátákba, levesekbe vagy szendvicsekbe. Nagyon jól variálható étel, amit érdemes kipróbálni, ha ellátogatunk Norvégiába.

4. Sózott bárányborda. Az elkészítési mód feltehetően azokból az időkből ered, amikor még hírből sem ismerték az emberek a hűtőszekrényt, és a tartósítás legfőbb módszere a sózás és a szárítás volt. Elkészítése során a sóval bedörzsölt és szárított báránybordát egy éjszakára beáztatják, majd nyírfagallyakkal kibélelt lábasban megfőzik. Főzés után mustárral, répapürével, főtt krumplival és áfonyadzsemmel kínálják.

5. Édes rizskrém – alighanem ez lehet a norvég gyerekek kedvence. Az alapja a nálunk is jól ismert tejberizs, amit aztán felvert tejszínnel és vaníliás cukorral kevernek össze, így a végeredmény egy könnyű desszert lesz. Gyümölcsöntettel vagy bogyós gyümölcsökből készült zselével tálalják. Na, ezt mi is szívesen megkóstolnánk!

Ha Ön is szereti a különleges ételeket, keresse bizalommal az e-food folyamatosan megújuló étlapját, ahol finomabbnál-finomabb újdonságokkal várjuk kedves megrendelőinket!