Ahhoz kétség sem férhet, hogy az igazi kenyér kovásszal készül, mégpedig hosszadalmas előkészületek után. Éppen ez utóbbi az oka annak, hogy csak kevesen vállalkoznak rá, hiszen a kovászt elkészíteni nem könnyű dolog, ráadásul utána még életben is kell tartani. Mindezek ellenére, a saját sütőből kivett forró, gőzölgő kenyérnek nincs párja, ezért érdemes mégis adni a dolognak egy esélyt. Az e-food most egy olyan egyszerű házi kenyér receptet hoz kedves olvasóinak, ami élesztővel készül, és azoknak sem adja fel a leckét, akik még életükben nem sütöttek kenyeret. A sikerélmény garantált, mutatjuk hozzá a hasznos tippeket!

Hozzávalók:

  • 3 bögre finomliszt
  • 1 tk só
  • 5 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 bögre langyos víz
  • 4+1 ek olaj
  • fedeles edény a sütéshez

Hogy a lehetséges hibákat kiküszöböljük, első körben adunk néhány hasznos tanácsot. A bögre, amit a méréshez használunk, 3 dl-es legyen. Az élesztőből a frisset ajánljuk, de ha nincs kéznél, szárított élesztővel is meg lehet próbálkozni. A víz hőmérséklete fontos, ügyeljünk rá, hogy tényleg langyos legyen. A kelesztéshez meleg helyre és háromnegyed órára lesz szükség, erre érdemes gondolni, mielőtt nekifogunk a kenyérsütésnek. Szükség lesz egy fedeles edényre, amit a sütőbe be tudunk tolni, talán egy közepes méretű jénai tál a legjobb. A jénai edényt sosem szabad előmelegített sütőbe tolni! Sütéshez nem szükséges bekapcsolni a légkeverést.

A vizet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, és feloldjuk benne. Az élesztőt belemorzsoljuk, és kicsit félretesszük az elegyet. A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a sót. Amikor az élesztő már kezd enyhén felfutni, a liszthez öntjük 4 evőkanál olajjal együtt. Elkezdjük a tésztát összeállítani, szép simára gyúrjuk. Ezt követően meleg helyen háromnegyed órát kelesztjük a tésztát, ez idő alatt érdemes egy konyharuhával letakarni.
Ha a tészta megkelt, a jénait kikenjük egy evőkanálnyi olajjal. Nem csak az alját, hanem a tetejét is, mert a tészta meg fog kelni sütés közben. A tésztát a tálba öntjük, rátesszük a tetejét és hideg sütőbe toljuk. 200 fokon sütjük fél órát, de a sülési idő nagyban függ a sütőtől is. Amikor az oldala már színt kapott, levesszük róla a tál tetejét, és anélkül sütjük tovább, amíg szép barna nem lesz a teteje is.

Ugye milyen gyors és egyszerű? Ha Ön is szeretné kipróbálni, de nincs ideje mellette még a főzéssel is bajlódni, hívja segítségül az e-foodot! Tőlünk finom ételeket rendelhet házhoz az egész család számára!