Az ősz tagadhatatlanul a legszínesebb és az egyik legillatosabb évszak, tele finom idényzöldségekkel és gyümölcsökkel. A sütőtök, a cékla, a fekete retek, a szőlő, a szilva, a körte, a naspolya, az alma és a birs is ilyenkor érik. Az e-food ezen a héten a birsalmát ajánlja, és egy finom leves recepttel kedveskedik olvasóinak. A birsnek egyetlen hátránya, hogy kissé nehéz megpucolni, mert húsa kemény, cserébe viszont nagyon gyorsan megpuhul, és karakteres ízével mindenkit elvarázsol. Mutatjuk, hogyan lesz belőle a legfinomabb leves!

Hozzávalók:

  • 6 db érett birsalma
  • 5 ek cukor
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 dl tejszín
  • 3 ek vaníliás pudingpor
  • 2 marék durvára vágott, pirított dió
  • tejszínhab

A birsalmát alaposan megmossuk, ha szükséges, egy tiszta szivacsot is használunk hozzá, hogy a szőrös, kissé viaszos fedőréteget el tudjuk távolítani. Négy részre vágjuk, a magházat és az esetleges sérüléseket eltávolítjuk, de pucolni nem fogjuk. Ahogyan az almának, úgy a birsnek is számos értékes tápanyag található a héjában, így érdemes megőrizni. Apró kockákra vágjuk, és egy lábasba tesszük. Felöntjük vízzel, beleszórjuk a cukrot és a fahéjat, majd feltesszük főni, ügyelve rá, hogy ne főzzük túl, mert a birs húsa hamar szétesik. Ha már kezd puhulni, egy tálban elkeverjük a vaníliás pudingport egy kevés forró lével, amit a levesből merünk ki. Hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet visszaöntjük a levesbe, néhány kavarás után be is sűrűsödik. Aki jobban kedveli a krémleveseket, az leturmixolhatja, de darabosan is nagyon finom. Kissé kihűtjük, langyosan érdemes tálalni. Tálalás előtt a diót egy kicsit megpirítjuk forró serpenyőben, ezt szórjuk a kiszedett leves tetejére. Tejszínhabbal és friss citromfű levéllel díszíthetjük.

Ha Önnek is szívügye, hogy a család ne csak jóllakjon, de értékes tápanyagokból készült finom ételeket egyen, a mindennapok során azonban nincs ideje a hosszas konyhában álldogálásra, válassza az e-food ételfutárt! Az e-food gazdag ételkínálattal várja kedves megrendelőit, étlapunkon mindenki megtalálja kedvencét!