A friss paprika rendkívül egészséges nyári zöldség, nem véletlenül van népes rajongótábora. Szeretjük nyersen, a szendvicsünkbe téve, de számos főtt ételünknek is fontos hozzávalója, és persze minden évben alig várjuk, hogy elérkezzen a lecsószezon. A nyári hónapok során hazai termesztésű paprikák sokasága áll rendelkezésünkre, nehéz is a választás közülük. Az e-food e heti cikkében néhány paprikafajtát mutatunk be, a teljesség igénye nélkül!

Kápia paprika

A kápia paprika hosszúkás alakú, élénkpiros színű, édeskés paprikafajta. Sokan szeretik, mert jól tárolható – frissen szedve, hűvös helyen hetekig eláll. Kiválóan grillezhető, és a sült paprikát is ebből érdemes készíteni. Az ajvár legfontosabb összetevője, de nyersen is ehetjük szendvicsünk mellé.

Tv paprika

A tv paprikánál nincs hazánkban népszerűbb fajta, bár sokan tévesen azt hiszik, hogy nevét a televízióról kapta. Az igazság az, hogy a tv a „tölteni való” rövidítése, és már neve is elárulja, hogy kiválóan alkalmas töltött paprika készítésére. Nyersen ezt fogyasztjuk a legtöbbet, de ebből készül a lecsó és a pörköltjeink alapja is.

Kaliforniai paprika

A kaliforniai paprika egy összefoglaló név, ebbe tartozik a piros, sárga és zöld húsú változat is. Alakja kissé kerekded, húsa kifejezetten vastag. A piros a legédesebb, de mindegyik fajta rendkívül lédús. Vastag húsa miatt sokan szeretik nyersen fogyasztani, de túróval töltve is nagyon finom.

Hegyes erős paprika

A hegyes erős a klasszikus hazai csípős paprika, ami hosszúkás alakjával és élénkzöld színével mindenkit levesz a lábáról. Kissé megtévesztő lehet az elnevezése, ugyanis nemcsak csípős, de kifejezetten erős is lehet – akik viszont csípősen szeretik a pörkölteket, halászlevet, azok számára tökéletes választás. Az igazán bátrak pedig nyersen is fogyaszthatják.

Almapaprika

Az almapaprika színe változatos, a leggyakoribb a fehér, de létezik belőle lilás árnyalatú és pirosas is. Van csípős és csemege változata is, de mindkettő kifejezetten vastag húsú, ezért kiválóan alkalmas savanyításra. Sőt, akár káposztával is megtölthetjük – sokak szerint ez a savanyúságok királya.

Töltött paprika, lecsó, sült paprika – Önnek melyik a kedvence az e-food étlapján szereplő, paprikából készült ételek közül? Ha szívesen enne valami finomat, de a főzésre éppen nincs ideje, rendelje házhoz ebédjét az e-foodtól. Válassza ki kedvenc fogásait, lakjon jól fogásainkkal!