Húsvéti szimbólumok

  • |

A húsvét ünnepköre átalakulóban van, ma már egyre kevesebb helyen locsolják meg a fiúk a lányokat, és még kevésbé szokás magyar népi motívumokkal díszített népviseletbe öltözve várni a locsolókat vagy vizes vödörrel kergetni a lányokat. Elkopóban van a húsvéti komatál és a kézzel festett, írókázott piros tojás készítése is. Ennek ellenére vannak olyan húsvéti szimbólumok, amelyek valamilyen formában visszaköszönnek mind a mai napig, ilyen a bárány, a barkaág, a festett tojás és a nyúl. Mit szimbolizáltak régen? Miért vannak máig jelen az ünnepi asztalon? Ennek jár most utána az e-food húsvéti, ünnepi cikkében. Tartson velünk egy kis múltidézésre!

Bárány

A bárány a legősibb húsvéti jelkép, a keresztény kultúrkörben Jézus Krisztus és az áldozattétel szimbóluma. A régmúltban szokás volt fiatal báránysültet fogyasztani húsvétkor – ez mára szinte teljesen kikopott, helyébe a főtt sonka lépett. A báránnyal manapság leginkább csoki formájában találkozhatunk, de egy-egy étterem étlapján a barányraguleves is feltűnhet ilyen tájban.

Barkaág

A barka kis bolyhos bimbói a régiek szerint megóvták a családot a bajtól, a betegségtől, ezért húsvétkor minden étkezőasztalon kötelező díszítőelem volt. Egyes helyeken húsvétkor a pap megszentelte, így még különlegesebb hatást tulajdonítottak neki. Az ünnepek elteltével a családi tűzhelybe dobták, az ott elégett barka füstje egész évben megóvta a családot a betegségtől.

Tojás

A tojás a termékenység, a születés és a megújulás szimbóluma ősidők óta, számos teremtésmítosz fontos eleme. Ajándékozásra, díszítésre és jóslásra ősidők óta használják, a kereszténység térhódítása után a húsvét nélkülözhetetlen szereplője lett. Hazánk területén már az avar kori sírokban is találtak díszített tojáshéjat, de a húsvéti tojásfestés a 12. században terjedt el. A főtt tojás fogyasztásának szokása máig tartja magát, egyike a klasszikus ünnepi ételeknek.

Nyúl

A nyúl mint húsvéti szimbólum Németországból ered, hazánkban a polgárosodás idejében terjedt el. Mivel a nyúl rendkívül szapora állat, szintén a termékenység szimbóluma. Nyúlhúst enni húsvétkor a régi időkben sem volt szokás, inkább csak élő állatként ajándékozni.

Főtt sonka és tojás, fonott kalács, répatorta, ezek manapság a népszerű húsvéti ételek, ám egyik sem könnyedén és gyorsan összedobható fogás. Igényelnek némi időt, így biztosan vannak olyan családok, ahol gondot okoz az elkészítésük. Ilyen esetben az ebéd házhoz rendelés nagyszerű megoldás, tegyen egy próbát az e-fooddal, lakjon jól velünk a család az ünnepekkor is!