Minden családnak megvannak a maga ünnepi rituáléi, melyekhez ragaszkodik, mert ezek teszik igazán meghitté az ünnepet. Vannak, akik számára a hagyományos karácsonyi menü szent és sérthetetlen, mások együtt sétálnak el az éjféli szentmisére, megint mások pedig minden évben egyetlen új karácsonyfadíszt tesznek fel a karácsonyfára. Ezektől a szokásoktól szép az ünnep, ez adja a hangulatát, a lelkét. De vajon melyek azok a hazai népszokások, amelyek őseink idejébe nyúlnak vissza, és amiket mára csak néhányan ismernek? Erről szól az e-food karácsonyi cikke!

Termőágból karácsonyfa

Őseink idejében, még a karácsonyfaállítás kezdete előtt létezett egy olyan népszokás, amit mára már hírből sem ismerünk. Egy egészséges termőágat vittek be az asszonyok karácsony szent napján a házba, vízbe állították, és életfaként tekintettek rá. A termékenységet, a megújulást, az életet jelképezte számukra ez az ágacska. Aztán ahogyan a karácsonyfaállítás elterjedt, a termőág hagyománya egyre inkább háttérbe szorult, manapság inkább húsvétkor szokás ilyesmit csinálni.

Almát a kútba

Ma már nehéz elképzelni azt az időt, amikor nem folyt a csapból víz, hanem az udvari kútig kellett menni, ha vizet szerettek volna inni az emberek. Egy régi népszokás szerint karácsonykor a család együtt kisétált kúthoz, és egy szép, egészséges almát együtt beledobtak. Vízkeresztkor kihalászták, és közösen elfogyasztották, annyi cikkre vágva, ahány tagú a család. Tették mindezt azért, hogy az új esztendőben egészségesek legyenek.

Az ünnepi lakoma

Az ünnepi családi vacsora ma is ismerősen hangzik, de ma már nem pont úgy néz ki, mint régen. Őseink idejében szenteste piros abrosszal terítették le a nagy asztalt, amit kifejezetten erre az alkalomra tartogattak az asszonyok. A piros az ünnep színe volt, az örömé. Az asztal alá szalmát tettek, ezzel emlékezve meg a betlehemi jászolról. Ami ezután következett, az már nekünk is ismerős: evés-ivás, rengeteg finomság, beszélgetés és jókedv.

Az Ön családjában vannak különleges, egyedi szokások? A nagy lakoma biztosan érint mindenkit, de sajnos nem könnyű feladat a háziasszonyoknak mindent elkészíteni az ünnepre. Ha szeretné kicsit megkönnyíteni az ünnepi készülődést, érdemes végigböngészni karácsonyi menünket, mert rengeteg újdonsággal és finomabbnál finomabb ételekkel várjuk kedves megrendelőinket. Futáraink egészen december 22-ig dolgoznak, hogy házhoz vigyék a karácsonyra megrendelt fogásokat. Meghitt és nyugalmas ünnepeket kíván mindenkinek az e-food!