Az ősz az elcsendesedés, a felkészülés, az elraktározás évszaka, amikor felkészülünk a közelgő télre, a hidegre, a szürkeségre. Nagyszüleink idejében, a tanyasi világban rendkívül fontos időszak volt ez, ilyenkor vágták le az egész évben hizlalt háziállatokat, a tyúkokat, a disznókat, kacsákat, a libákat. Utóbbit szigorúan Márton napján, hiszen aki aznap libát nem eszik, az egész évben éhezik, tartja a mondás, ezt pedig bizony senki nem kockáztathatta. Közös lakoma, beszélgetés, vigadás – erről szól a Márton nap, amire minden évben készül az e-food is, finomabbnál finomabb libás fogásokkal.

Tours-i Szent Márton legendája

Élt egyszer egy jószívű, szerény pap, aki sok embernek segített. Hívei nagyon szerették, olyan hálásak voltak neki, hogy püspökké akarták avatni. Márton azonban nem akart püspök lenni, ezért elmenekült, és egy libaólba bújt el a lelkes hívek elől. Ám a libák hangos állatok, gágogásukkal hamar elárulták az ott bujkáló Mártont. Így aztán Mártont püspökké avatták, majd később szentté, és azóta is megemlékeznek róla minden évben.

Lakoma, ami bőséget hoz

A néphagyomány szerint Márton napon nem csak libát kell enni, de az újbort is ekkor szokás először megkóstolni. Mindkettő azért történik, hogy a tél és a következő esztendő bőséges legyen, csupa jót hozzon a család számára, ne éhezzen, ne fázzon senki. A nagy lakoma az utolsó nagy evés az adventi böjti időszak előtt, ami aztán karácsonyig eltart.

Jeles napi néphagyományok

A néphagyomány szerint ilyenkor a téli időjárást is meg lehet jósolni a liba csontjából. Ha a liba mellcsontja hosszú és fehér, akkor sok hó vártható, ha viszont barna és rövid, akkor sár lesz, enyhe téllel. Egy másik szokás, hogy a családok lámpásokkal körbejárják a környéket, meglátogatják a szomszédokat, és visznek nekik egy kis Márton-napi finomságot.

A hagyományőrzés, őseink szokásainak megismerése, életben tartása fontos feladatunk, éppen ezért nem érdemes kihagyni a Márton-napi lakomát sem. Természetesen sok minden megváltozott az elmúlt évtizedekben, már csak elvétve találni olyan családokat, akik libát tartanak otthon, és akik a hétköznapi rohanásban lakomát tudnak rendezni. A változásokkal azonban együtt járnak az újítások is, és az e-food a mai, rohanó világban segít együtt ünnepelni. A főzést elvégezzük mi, így minden család méltón megünnepelheti a Márton napot! Rendelje házhoz libahúsból készült ételeinket ezen a jeles napon!