A nyári gyümölcsdömping lecsengésével beköszönt az igazi lekvárfőző szezon, amikor a piacok és a kertek roskadoznak az érett, mézédes szilváktól. Ilyenkor jön el a legjobb idő a házi szilvalekvár készítéséhez – vagy épp az élvezetéhez. Ez a blogcikk segít eligazodni a szilvafajták között, ad praktikus tippeket a lekvárfőzéshez, bemutatja, hogy milyen édes és sós fogásokhoz passzol a szilvalekvár, sőt, még néhány recepttel is készültünk. Ráadásul, ha inkább csak az ízeket élveznéd, az e-food kínálatban házias szilvalekváros ételek közül is válogathatsz – főzés nélkül.
Miért pont szeptember a szilvalekvár ideje?
Szeptemberre a legtöbb szilvafajta teljesen beérik, ekkor a legédesebb, leglédúsabb a gyümölcs. A hűvösebb éjszakák és a napos nappalok tökéletesen koncentrálják az ízeket, így a belőlük készült lekvár nemcsak sűrűbb, de aromásabb is lesz. Ilyenkor még friss az alapanyag, és nem kell kompromisszumokat kötni az íz rovására.
Milyen szilvafajtákból főzzünk lekvárt?
Magyarország szilvatermesztésének köszönhetően rengeteg fajta áll rendelkezésünkre – mindegyik más karaktert ad a lekvárnak:
- Besztercei szilva – A hagyományos „szilvalekvár-szilva”. Sötétkék héj, intenzív aroma, kevés víz – tökéletes állag.
- Stanley – Nagyobb, húsosabb fajta, ami lágyabb, krémesebb lekvárt ad. Édes és könnyen feldolgozható.
- President – Magas víztartalommal bíró, édes szilva, ideális, ha lágyabb, kenhetőbb lekvárt szeretnénk.
- Althann ringló – Pikáns, savanykásabb, különleges ízű lekvárt ad.
- Cacanska lepotica – Kora őszi fajta, már szeptember elején érik. Kiegyensúlyozott íz, könnyen feldolgozható.
Tipp: Ha igazán gazdag ízvilágot szeretnél, keverd a fajtákat! Az édes és savanykás szilvák kombinációja izgalmasabbá teszi a végeredményt.
Hogyan főzzünk tökéletes szilvalekvárt?
A szeptember a türelem hónapja is – legalábbis a lekvárfőzés terén. Egy jó szilvalekvárhoz idő kell, de a végeredmény minden percet megér.
Hagyományos, cukormentes szilvalekvár recept
Hozzávalók:
- 5 kg érett szilva
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj (elhagyható)
Elkészítés:
- A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd nagy lábasba tesszük.
- Közepes lángon elkezdjük főzni. Eleinte sok levet ereszt, de idővel besűrűsödik.
- Rendszeresen keverjük, hogy ne égjen le, főleg a főzés vége felé.
- 3-4 óra elteltével már sötét, sűrű, kenhető állagú lekvárt kapunk. Ha szeretnénk, fűszerezhetjük egy csipet fahéjjal.
- Forrón tiszta üvegekbe töltjük, fejre állítjuk pár percre, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Sütőben készülő verzió: 5 kg kimagozott szilvát tepsibe téve, 160 °C-on, 4-5 órán át sütjük, időnként megkeverve. A végeredmény sűrű, karamellizált lekvár.
Szilvalekvár édesen és sósan – így használd kreatívan
A szilvalekvár nem csak süteményekhez való – sós ételekkel is izgalmas harmóniát alkot. Íme néhány ötlet:
Édes párosítások:
- Palacsinta, bukta, kalács
- Diós rétes vagy zserbó
- Mézes süteményekbe tölteléknek
- Zabkásába vagy natúr joghurthoz
Sós párosítások:
- Sült kacsacomb vagy sertésszűz mellé szószként
- Grillezett camembert mellé
- Füstölt sajtokkal előételként
- Hamburgerben pikáns „jam”-ként
- Lencsesaláta öntetének egy kis balzsamecettel keverve
3 gyors és szezonális recept szilvalekvárhoz
- Sült kacsacomb szilvalekváros szószban
Hozzávalók:
- 4 kacsacomb
- só, bors, rozmaring
- 3 evőkanál szilvalekvár
- 1 dl száraz vörösbor
Elkészítés:
A befűszerezett kacsacombokat 180 °C-on 90 percig sütjük. A végén összeforraljuk a szilvalekvárt és a vörösbort, majd visszacsorgatjuk a combokra és rápirítjuk.
- Diós-szilvalekváros zabpite
Hozzávalók:
- 2 bögre zabpehely
- 1 tojás
- 2 ek méz
- 4 ek szilvalekvár
- 5 dkg darált dió
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, tepsibe simítjuk és 180 °C-on kb. 25 percig sütjük. Reggelire vagy uzsonnára is ideális.
- Sajtkrémes-szilvalekváros melegszendvics
Hozzávalók:
- teljes kiőrlésű kenyér
- natúr krémsajt
- szilvalekvár
- pirított dió
Elkészítés:
A kenyeret megkenjük krémsajttal, rákanalazzuk a lekvárt, megszórjuk dióval és sütőbe tesszük 5 percre. Édes-sós, őszi ízbomba!
Nincs időd lekvárt főzni? Az e-food megoldja helyetted!
Ha inkább élveznéd a szilvalekvár ízét a konyhai macera nélkül, nézz szét az e-food ajánlatai között! Nálunk házias, szilvalekváros és szilvás fogásokat is találsz, legyen az egy isteni szilvalekváros derelye, fahéjas szilvaleves, vagy aszalt szilvával töltött pulykamell.
Rendelj egyszerűen, és élvezd a szeptemberi ízeket otthon, időráfordítás nélkül!