A lasagne – az olasz konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása – generációk óta velünk van. Rétegezett tésztalapok, szaftos húsos ragu, lágy besamelmártás és olvadó sajt – maga a tökéletesség egy tányéron. De mi történik, ha valaki úgy dönt, újragondolja ezt a klasszikust? Nos, megszületik belőle egy olyan gasztronómiai újítás, amitől az internet egyszerűen megvadul: itt a lasagne leves!

Egy kis történelem – honnan jött a lasagne?

A lasagne eredete egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, ahol a „laganon” nevű tésztaétel már hasonló elven működött: rétegezett, húsos, fűszeres fogás volt. A ma ismert lasagne azonban Észak-Olaszországból, különösen Bolognából származik, ahol a híres ragù alla bolognese a főszereplő a tésztarétegek között. Az idők során a lasagne világszerte népszerűvé vált, és számos variációja született – vegetáriánus, tengeri herkentyűs, sőt édes verziók is.

De mi is az a lasagne leves?

A lasagne leves az egyik legfrissebb ételőrület, amely a közösségi médiából indult világhódító útjára. TikTok és Instagram influenszerek kezdtek el videókat posztolni róla, ahogy a megszokott rakott tészta helyett egy gazdag, paradicsomos, húsos levest főznek, amelyben tésztadarabok úsznak, és amelyet olvasztott sajttal vagy ricottával koronáznak meg. Aki kitalálta? Egy amerikai gasztroblogger, Stephanie Parker, a „Plain Chicken” blog írója, aki 2021-ben osztotta meg először a lasagne leves receptjét, ami aztán pillanatok alatt virálissá vált.

A fogás előnye, hogy sokkal gyorsabb és egyszerűbb elkészíteni, mint a klasszikus rakott verziót, de az íze ugyanazt a melegséget és otthonosságot idézi, mint az eredeti.

Lasagne leves recept – próbáld ki te is!

Hozzávalók (4 főre):

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma (felkockázva)
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzva)
  • 1 doboz konzerv darabolt paradicsom
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 liter alaplé (zöldség vagy marha)
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható, de kiemeli a paradicsom ízét)
  • 15 dkg lasagne tészta (tördelve)
  • 10 dkg reszelt mozzarella vagy parmezán
  • 1 kis doboz ricotta vagy krémsajt (ízlés szerint)
  • Só, bors, olívaolaj

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban olívaolajon párold meg a hagymát, majd add hozzá a darált húst. Pirítsd barnára.
  2. Add hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét, fűszereket, majd öntsd fel a darabolt paradicsommal és az alaplével.
  3. Hagyd főni kb. 15-20 percig, majd törd bele a lasagne tésztát.
  4. Főzd addig, míg a tészta megpuhul (kb. 10 perc).
  5. Tálaláskor kanalazz a tetejére egy adag ricottát vagy szórd meg reszelt sajttal – akár mindkettőt is!

Miért szeretjük annyira?

A lasagne leves olyan, mint egy meleg ölelés – ismerős ízek, de új formában. Kényelmesen kanalazható, gyorsabban elkészíthető, és még azok is szívesen megkóstolják, akik idegenkednek a „sok réteges, nehéz” rakott verziótól. Tökéletes választás egy hűvös őszi estén, családi vacsorára vagy akár egy vendégváró fogásként.

Nem vagy a gasztronómiai újítások híve? Semmi gond!

Teljesen érthető, ha valaki óvatos az újragondolt klasszikusokkal – hiszen az ízekhez, élményekhez emlékek is kapcsolódnak. Ha nem szeretnél kísérletezni a konyhában, de mégis vágysz valami finom, szezonális ételre, az e-food kínálata remek választás. Hetente megújuló menüikkel, friss alapanyagokból készült fogásaikkal biztosan találsz olyat, ami ízleni fog – legyen szó hagyományos magyar ételekről, könnyed salátákról vagy épp szezonális különlegességekről. Nincs főzés, nincs mosogatás – csak ízletes, otthonos ebéd vagy vacsora egy kattintásra.

A lasagne leves nemcsak egy újabb gasztrodivat, hanem egy olyan fogás, ami bizonyítja: a klasszikus ételeket is lehet új köntösbe öltöztetni úgy, hogy megőrizzék a lelküket. Ha szereted a lasagnét, ezt a levest imádni fogod – és talán még a család legválogatósabb tagjai is kérnek majd repetát!