Régebben kedvence volt a lasagne, de mostanában nem kívánja a húst? Évek óta vegetáriánus, és kezdenek hiányozni a régi, megszokott, fűszeresebb ízek? Esetleg húst nem fogyasztó vendégeket vár vacsorára, és ötlete sincs, mit készítsen számukra?  Nekünk van egy nagyszerű javaslatunk: a vegetáriánus lasagne! A legjobb választás azoknak, akik valamilyen okból szeretnék mellőzni a húst, ugyanakkor szeretik a kiadós ételeket!
A húsmentes lasagne alapját zöldségek, lasagne tészta és a híres besamel mártás adja. Elkészítése nem bonyolult, és nem is igényel sok időt.
Mi kell hozzá?
– 1 doboz lasagne tészta
– 1 db közepes méretű cukkini
– 1 vörösbab konzerv, amin szószos mártás van (bármilyen szósszal finom, a lényeg, hogy ne a konzerv lé legyen rajta, hanem valamilyen szósz)
– só, bors
– 10 dkg trappista sajt
A besamel mártáshoz:
– 2 ek vaj
– 2 ek finomliszt
– 5 dl tej
– só, bors (frissen őrölt a legjobb), egy késhegynyi őrölt szerecsendió

Az első lépés a besamel mártás elkészítése. A tejet felforraljuk és levesszük a tűzről. Egy másik edényben a vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk.  Ha ez megvan, a tejet hozzáadjuk, szép fokozatosan, több részletben, közben kézi habverővel folyamatosan kavargatjuk a masszát. Végül ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük, akkor jó, ha érződnek rajta a fűszerek, és az egészet lassú tűzön összeforraljuk. Ha túl sűrű, tejjel hígítható, ha pedig túl folyós, liszttel sűríthető.
A cukkinit megmossuk, majd vékony szeletekre szeljük, egy tálba téve megsózzuk, megborsozzuk. Egy hőálló tálat vagy tepsit vékonyan kivajazunk. A cukkini szeletekkel kirakjuk a tálat, majd egy sor tésztát helyezünk rá. A tésztát megkenjük a besamel mártással, majd ráöntjük a szószos babkonzervet és eloszlatjuk rajta. Újabb sor tészta következik, majd újra a besamel. A maradék cukkinit ráhelyezzük, és a tetejére tesszük az utolsó sor tésztát, végül a besamel mártást. Megszórjuk reszelt sajttal a tetejét, és kb. 30 percig sütjük. Ne feledjük, ha jénai tálat használunk, ne melegítsük elő a sütőt, nehogy elrepedjen a hirtelen nagy hőtől.
Ha Ön is kedvet kapott a lasagnéhoz, de most nem fér bele az idejébe az elkészítése, keresse bátran az e-food weboldalát, ahonnan könnyedén megrendelheti, és nincs más dolga, mint hátradőlve élvezni a házhoz szállított ebéd kényelmét.