Csehország

  • |

Melyik a legjobb kora őszi utazási célpont? Egyik javaslatunk Németország, ahol nagyon kellemes az idő ősszel, a másik pedig Csehország, a különleges sörök hazája. A prágai ősznél kevés romantikusabb helyszín létezik, gyönyörűek ősszel a szépen gondozott parkok, a színes falevelek sokasága a vár körül, a Károly-híd, ami a reggeli ködbe burkolózva különleges látványt nyújt. Prága méltán híres még az óraművességéről, és persze a különleges ételeiről. Tartson az e-fooddal, és nézzük meg, mit érdemes megkóstolni, ha az ember Csehországba téved!

1. Knédli. Sokan sokfélét mondanak. Egyesek szerint a legtipikusabb cseh étel, mások szerint egyáltalán nem cseh eredetű, sőt mi több, teljesen hontalan. Se nem cseh, se nem osztrák, nem tudni honnan ered. De az mégiscsak tény, hogy a csehek nagyon szeretik a knédlit, és ha valaki ellátogat hozzájuk, biztosan találkozni fog vele az étlapon. A knédli egy gőzgombóc, ami készülhet krumplival vagy zsemlével, a lényeg, hogy gőzben párolva készítik el, és nem vízben főzik ki.

2. Mártások. Csehország vitathatatlan nemzeti ételei a különféle mártások. Mint nálunk a vadas, csak náluk sokkal többféle létezik, egyes beszámolók szerint közel hatvanféle mártás szerepel a köztudatban. Uborkás, kapros, hagymás, nyulas, tormás – hogy csak néhányat említsünk közülük.

3. Kulajda. Ez egy nagyon különleges kapros gombaleves, amit mindeneképpen érdemes megkóstolni, ha cseh területre tévedünk. Tesznek bele krumplit, kaprot, gombát, ecetet, tejfölt és tojást (ami lehet buggyantott tojás vagy lágy tojás). Friss kenyérrel tálalják, a ropogós kenyérhéj ugyanis elengedhetetlen kísérője ennek a finom levesnek.

4. Zemlovka. Aki szereti a máglyarakást, annak feltétlenül meg kell kóstolnia ezt a finom desszertet. Az összetevők alapja a száraz zsemle és a párolt alma. Kerül még bele dió, mandula, mogyoró és sok-sok mazsola, mindezt pedig rétegesen összesütik a sütőben. Nagyon tömény és laktató édesség, ha desszertként fogyasztjuk, előtte ne együk tele magunkat.

5. Utopenec. Vízihulla, vízimolnár. Egyik vonzóbb elnevezés, mint a másik. Amiért mégis felkerült most az e-food listájára, az a sörökhöz való kötődése. Csehországba nem lehet úgy elmenni, hogy ne kóstolnánk meg a helyi söröket, azok mellé pedig ajánlott enni valamit, nehogy a fejünkbe szálljon a nedű. Az utopenec egy olyan kis kolbász, amit ecetes, boros lében áztatnak hagymával és fűszerekkel, majd friss kenyérrel tálalják. Különleges az íze, és nagyon jól illik egy korsó sörhöz, baráti beszélgetésekhez.

Ha Önnek is kedve támadt egy kis kiránduláshoz, ne habozzon, keressen egy last minute ajánlatot, holnapi ebédjét pedig rendelje meg az e-food étlapjáról, így még a főzéssel sem kell bajlódnia, marad ideje összecsomagolni!