Vietnám

  • |

Fel a kezekkel, aki szereti az egzotikus ázsiai konyhát! Hazánkban is egyre többen gyarapítják ezt a tábort, sokaknak elsőre a kínai konyha jut eszükbe, aminek nagy kedvence és alapfogása a kínai pirított tészta. De ide sorolható Vietnám különleges gasztronómiája is, ahol helyet kap az étlapon minden, ami csípős, és bizony még a kutyahús is. Érdekes és meglepően modern látásmódra vall az a néhány évvel ezelőtti felismerés az ország részéről, miszerint a kutyaevés rossz hatással van a nemzetközi kapcsolatokra és a turizmusra, ezért nem javasolják fogyasztását. Tartson ismét az e-fooddal, ismerjen meg egy új világot!

1. Pho leves. A leghíresebb levesük, amit mindenkinek ki kell próbálni. Alapja a rizstészta, abból pedig rengeteg. Annyi, ami szinte teljesen kitölti a tálat, mellé pedig kerül felszeletelt hús, ami marha vagy csirke – gyakran a megmaradt steaket vágják vékony szeletekre és teszik a levesbe. Kevés zöldség, sok erős fűszer, esetleg tojás, és máris kész a különleges leves.

2. Bun cha. Mint szinte minden vietnámi ételnek, ennek az állaga is különleges, hiszen bár egy nagyobb darab hús adja a lényegét, az híg, folyós lében lubickol. A húspogácsát faszénen grillezik, majd egy különleges, fűszeres ízű mártogatós lével öntik le. Rizstésztával kínálják.

3. Chao. Lényegében egy nagyon sűrű és szaftos rizskása, melyet különféle húsokkal tesznek gazdagabbá. Állaga kissé bizarr lehet elsőre, főleg, ha netán gyanútlanul a békahússal készült verziót választjuk. Ha óvatosak vagyunk, kérhetjük kukoricával is, abban semmi viszolyogtató nincs, európai ember számára is biztonságos étel.

4. Che, azaz a tápiókapuding. A tápiókagyöngyből készült különleges állagú édességnek csak a neve puding, valójában nem sok köze van a hazánkban ismert pudinghoz. Gyümölcszselével szokták készíteni, főként a bogyós gyümölcsökből készült és a banános különösen finom. Bár édességről van szó, könnyen belefuthatunk babos vagy éppen a lila színű édesburgonyás verzióba is. Hát, ízlések és pofonok.

5. Mindenféle bizarr élőlény. Végezetül nézzük, melyek azok az igazi helyi különlegességek, amelyek kóstolásakor azért nem árt az óvatosság. Vietnámban esznek rovarokat, bogarakat, kukacokat és csigát. Hangyatojásos rizs, sült tücsök és társai. És bizony a kutya- és a macskaevésnek is vannak messze nyúló hagyományai, úgyhogy találkozhatunk mindkettővel. Fogyasztásuk nem veszélytelen, hiszen húsukban találhatóak az ember számára veszélyes kórokozók, ráadásul a helyi higiéniai körülmények európai ember számára nehezen elfogadhatóak. Aki ennek ellenére sem riad vissza, az igazán bevállalós.

Ön is szereti a különleges ízeket? Szeretne megkóstolni valami olyat, amit még sosem evett, de főzni nincs ideje? A megoldás az ebéd házhoz rendelés! Ha az e-foodot választja, garantáltan talál magának új ízeket. Rendelje meg holnapi ebédjét, mi házhoz visszük Önnek!