A magyarok világviszonylatban kevés halat esznek, ami talán nem meglepő, hiszen azon kevés ország egyike vagyunk, amely nem rendelkezik tengerparttal. Ennek ellenére döbbenetes szembesülni azzal, hogy míg egy átlagos izlandi évente 90 kg, egy francia 34 kg, egy német pedig 13 kg halat fogyaszt el, addig mi, magyarok csupán 6,5 kg-ot. A változatos étrend nagyban hozzájárul egy ember általános egészségi állapotához, a hal pedig ideális esetben fontos szerepet játszik ennek a változatosságnak a fenntartásában. Az e-food többek között ezért is törekszik arra, hogy megfelelő alternatívákat kínáljon mindenkinek, aki egészséges étrendet szeretne követni.

Halfogyasztási szokások Magyarországon

Magyarországon a ponty, a harcsa és a pisztráng a legnépszerűbb, hiszen ezek a fajok megélnek a hazai vizekben is. Persze sokan még mindig csak évente kétszer fogyasztanak halat – karácsonykor halászlé formájában, illetve a Balaton partján sült hekk alakjában –, ám ez a trend lassan, de biztosan változni látszik. Egyre keresettebbek itthon a tengeri halak, azon belül is a lazac, amely világszerte a tonhal után a legnagyobb mennyiségben fogyasztott halfajta. Lazac azonban nem csak egyféle van, közel 200 halfaj tartozik ebbe a gyűjtőnévbe, többségüknek nincs is magyar neve, csupán latin rendszertani elnevezése. A hazánkban ismert lazacfajok közé tartozik a vörös lazac, a gorbuslazac, a királylazac, a fehér lazac, az ezüstlazac és a rendkívül egészséges ketalazac (Oncorhynchus keta) is.

Miért ajánlott a ketalazac fogyasztása?

A ketalazac húsa világosabb, mint a vörös lazacé, mert kevesebb krillt és rákot fogyaszt, zsírtartalma azonban alacsonyabb, mindössze 4g/100g, míg omega-3-ban és fehérjében ugyanolyan gazdag, mint vörös rokona. Ennek köszönhetően ideális étel nehéz fizikai munkát végzőknek vagy sportolóknak, mert elősegíti az izomzat regenerációját. Az omega-3 zsírsavak köztudottan fontos szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, valamint a szív- és érrendszerre is jótékonyan hatnak. Alacsony zsírtartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlott, ráadásul gyakorlatilag szálkamentes, ezért kisgyerekek vagy azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik nem szeretnek a szálkákkal bíbelődni.

 

Az e-food küldetésének tekinti az egészséges és minőségi ételek előállítását, ezért lazacos fogásainkat ketalazacból készítjük. Rendelje meg most jövő heti ebédjét, ételfutárunk pedig házhoz viszi a kiválasztott fogásokat!