Ugye Ön is alig várta, hogy végre kapható legyen a ropogós hónapos retek, a friss fejes saláta és az illatos újhagyma? A hosszú téli hónapok után, amikor alig találtunk Magyarországon termesztett zöldséget a boltok polcain, nagyon jólesik a hazai friss és üde tavaszi termés. Az egyik legnépszerűbb zöldség ilyenkor az újhagyma, amit nem csak finom ízéért, de számos, az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáért is érdemes fogyasztani. Az e-food összegyűjtötte, miért ajánlott az étrendünk részévé tenni!

Mi is az az újhagyma?

Újhagymának nevezzük a közönséges vöröshagyma fiatal hajtását. A vöröshagyma gyökér része megvastagodik, ebből lesz őszre a gömbölyű hagymafej, de ehhez bizony idő kell. Ha azelőtt felszedjük a földből, mielőtt ez megtörténne, vékony fehér résszel és magas zölddel rendelkező újhagymát kapunk, mely a benne található illóolajoktól illatos és zamatos.

Ne csak a fehér részt fogyasszuk!

Vannak családok, melyek az újhagymának csak a fehér részét fogyasztják, mások pedig csak a zöldet. Aztán persze akad olyan is, aki az egészet megeszi, ez utóbbi a legbölcsebb döntés. Bár az újhagyma fehér része puhább, tömörebb, a zöld pedig keményebb, de nem érdemes azt sem kidobni. A hagyma zöld része tartalmazza ugyanis az A-vitamint, mely nagyon hasznos az emberi szervezet számára. Emellett számos más fontos tápanyag is megtalálható benne, melyek segítenek, hogy szervezetünk egészséges maradjon.

Gyógyhatásai

  • Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással bír, a felsőlégúti megbetegedések hatásos ellenszere.
  • Erősíti az immunrendszert, ugyanis magas a C-vitamintartalma.
  • Serkenti az emésztést, salaktalanít, mindemellett étvágygerjesztő hatása van.
  • Segíti a bélműködést, így az aranyérrel küszködőknek ajánlott rendszeres fogyasztása.
  • Vizelethajtó és vízhajtó, sőt mi több, hólyagpanaszok esetén is javasolt.
  • Rendszeres fogyasztása növeli a csontsűrűséget, így kiváló ellenszere a csontritkulásnak.
  • Támogatja a szív-és érrendszer egészséges működését, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet.
  • Magas a vastartalma, így a vérképzésben segítséget nyújt.
  • Az újhagyma vegyületi akadályozzák a rákos sejtek terjedését.
  • Frissíti és fiatalon tartja a bőrt.

Mostanra Ön is megkívánt egy friss, puha szelet kenyeret ropogós újhagymával? Ez még könnyedén megoldható, de az ebédre sem ötlete, sem ideje nincs? Szerencsére az e-food gazdag ételkínálatában mindenki talál magának a fogára valót – rendelje meg, és futárunk házhoz viszi kedvenc ételeit!