A füge népszerű nyár végi, kora őszi gyümölcs, ám azt kevesen tudják, hogy amit elfogyasztunk, az igazából nem nevezhető sem termésnek, sem gyümölcsnek. A füge termései valójában azok a piciny magocskák, amelyek a virágzati tengelyen nőnek, ez utóbbi húsosodik el, ezért néz ki úgy, mint egy gyümölcs. A tízezer évvel ezelőtt felfedezett különleges növény friss levelei gyógynövényként is alkalmazhatóak, tele vannak nyugtató, gyulladásgátló, méregtelenítő anyagokkal. Az érett füge fogyasztható frissen, levesbe téve, süteményként elkészítve, de akár lekvárt is főzhetünk, ha egyszerre túl nagy mennyiség érett belőle. Ez utóbbihoz mutatjuk a receptet az e-food legújabb blogcikkében!

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 2 dl víz
  • 50 dk cukor
  • 1 mk reszelt gyömbér (elhagyható)

Az üvegeket és a tetejüket forró vízzel elmossuk, és egy tiszta konyharuhára tesszük. Nagyon fontos, hogy teljesen tiszták és csírátlanok legyenek, hiszen a lekvárba nem kerül külön tartósítószer. Elkészítjük a száraz dunszt helyét, plédekből, törölközőkből egy kis kuckót készítünk, ahol majd ki tudnak hűlni a forró lekvárral teli üvegek. A fügéket megmossuk, szárukat eltávolítjuk, meghámozni nem szükséges. Négybe vágjuk őket, majd egy lábasba tesszük, ráöntjük a vizet és a cukrot. Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, hámozzunk meg és reszeljünk le egy kis darabka gyömbért, majd adjuk azt is a fügéhez.

Lassú tűzön elkezdjük főzni a lekvárt, ügyelve rá, hogy ne égjen le. Folyamatos kevergetés mellett a gyümölcsöt addig főzzük, amíg elkezd szétesni, és teljesen megpuhul. Aki darabosan szereti, úgy hagyhatja, aki kissé homogénebb lekvárra vágyik, az krumplinyomóval szétnyomkodhatja a nagyobb darabokat. Még forrón beletöltjük a lekvárt az üvegekbe, és szorosan rátekerjük a tetejüket. Fejre állítva hagyjuk a száraz dunsztban teljesen kihűlni. Felbontás után hűtőben érdemes tárolni.

A házi lekvárkészítés igazán örömteli tevékenység, hiszen a hideg hónapok során kinyitni egy üveg finomságot, amit ráadásul mi magunk tettünk el, szívet melengető érzés.  Ha Ön is szeretné kipróbálni, de főzés mellett már sem ideje, sem energiája rá, könnyítse meg a dolgot az e-food segítségével! Rendelje házhoz egész heti ebédjét, így rengeteg időt megspórolhat önmagának!