Mielőtt bárki magára venné, ez nem egy ironikus megjegyzés, ami arra utal, hogy vannak, akik nem tartják igazi konyhaművésznek magukat, és gyakran választják a legegyszerűbb megoldást még az ünnepek közeledtével is: rendelnek egy pizzát. A kérdésnek igenis van létjogosultsága, az Amerikai Egyesült Államokban ugyanis létezik olyan állam, ahol bizony a pizza áll az első helyen a legnépszerűbb karácsonyi ételek rangsorában. Úgy látszik, Észak-Dakotában egészen mást gondolnak az ünnepi ételekről, mint nálunk, de ez nem csak erre az egy államra igaz, hanem az USA egészére. Népszerű karácsonyi étel még azon a tájékon a sajttorta, a kis csokis sütik, a vörös áfonya szósz, a mézeskalács, a kelbimbó, a pulyka, a mézben pácolt sonka, a steak, és még sorolhatnánk. És sehol egy jó kis halászlé!
De vajon mi magyarok miért eszünk karácsonykor halat, ha törik, ha szakad? A karácsony ünneplése a kereszténységhez kötődik, az ünnepi halevéssel együtt, a hal ugyanis a kereszténységhez megtért és megkeresztelt embereket, a hitet, Jézus követését szimbolizálja. Az emberek ősidők óta vágyják a következő évi szerencséjüket, amihez a néphagyomány szerint a hal nagyban hozzájárulhat. A pikkelyeitől bőséget vártak, a hal gyors mozgásától pedig azt, hogy a család sorsa a következő évben olyan szépen és könnyedén alakuljon, ahogyan a hal siklik a vízben. Az idők során és egyes tájegységenként is sokat változott a karácsonykor fogyasztott halételek repertoárja – van, aki csak a pontyot tudja elképzelni, van, aki a harcsát kedveli, de sokan főznek ilyenkor családi recept alapján halászlevet, míg mások rántva eszik a halat. Egy azonban biztos, szinte minden család asztalán megtalálható karácsonykor valami halas finomság.
Ha Ön is szereti a halat, de az otthoni elkészítését inkább másra hagyná, ne habozzon, keresse az e-food étlapján különböző halas fogásainkat! Bőséges választékkal várjuk kedves megrendelőinket! Önnek nincs más dolga csak hátradőlve várni, hogy ételfutárunk házhoz vigye a kiválasztott ételt. Kellemes, finomságokban gazdag ünnepeket!