Mexikó

  • |

Áprilisban Dél-Afrika, most pedig Mexikó – lehetne ez egy jómódú ember nyári programjának terve is, de sajnos nem az, csupán egy kis virtuális utazás a világ körül az e-fooddal. Bab, kukorica, chili, tortilla, tequila, ehetetlenül erős szószok, túlfűszerezés, és persze a mindent felperzselő hőség. Ez az európai emberekben élő kép a mexikói konyháról. Tartson velünk, ha Ön is kíváncsi rá, hogy mit esznek a hangos és heves természetű mexikóiak. Nézzük, van-e élet a chilis babon túl!

Vitathatatlan tény, hogy sok bab és még annál is több kukorica fogy Mexikóban, de azért ételeikben sok más zöldség is helyet kap, és kedvelik a húsokat is. A fűszerezésük valóban gazdag, a hazai ízekhez képest minden túl csípős, hiszen a chili paprika különböző erősségű változatai ott vannak szinte minden ételben. Szeretik még ezen kívül az oregánót, a fahéjat, a koriandert, a köményt és a nálunk szinte teljesen ismeretlen mirrhafüvet.

1. Tortilla. Már hazánkba is elért, a chipsek között megtalálhatóak a szupermarketek polcain a tortillás zacskók, de azért a frissen, olajban kisütött vékonyka kis tésztalapok íze nem hasonlítható össze a nálunk kapható zacskós változattal. Készülhet kukoricalisztből vagy búzalisztből, mellé pedig leggyakrabban salátát és salsa szószt kínálnak. A salsa egy paradicsomos fűszeres szósz, párja a guacamole, ami avokádóból készül, és persze ez is csípős.

2. Quesadilla. A tortilla lapok közé tölteléket tesznek, ami lehet zöldséges vagy húsos, és az egészet összesütik sajttal egy edényben. Féltestvére az enchilada, amely úgy készül, hogy a torilla lapokat megtöltik, feltekerik, és csípős szósszal leöntve, sajttal gazdagon beterítve sütik össze.
3. Tamale. Tradicionális étel, amelynek sok változata él Mexikóban. Zsírral kevert kukoricatészta, amibe különféle töltelékek kerülnek, majd kukoricahéjba vagy banánhéjba tekerve puhára párolják őket.

4. Chili con carne. A szinte már sztereotípiaként ható egytálétel nem hagyható ki, hiszen valóban a leggyakrabban készített ételeik között szerepel a chilis bab. Ismerjük már mi is a receptet, annyi titkuk van csupán, hogy Mexikóban eredetileg marhahúsból készítik.

5. Churros. Nagyon különleges desszertféle, ami hazánkban is egyre népszerűbb. Egy fánktésztáról van szó, amit zacskóba téve a forró olajba nyomnak, így kis aranybarna rudacskákat kapnak. Végül fahéjas cukorba forgatják, és meleg csokoládészósszal kínálják.

Ha Ön is kedvet kapott az erőteljes, fűszeres ízekhez, keresse az e-food étlapján világkonyha fogásainkat, melyek között igazi kincsekre bukkanhat! Bemelegítésként pedig érdemes egy-egy könnyű levest is választani, hogy legyen, ami előkészíti gyomrunkat a nehéz ételekre.