Tojásmentes piskóta

Sajnos egyre gyakoribbak a különféle ételérzékenységek, amelyek megnehezítik az emberek mindennapjait. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha a reggeli kávénk elkészítése akadályba ütközne, mert a tejtől azonnal rosszullét fogna el minket, vagy ha egy cukrászdába beülve nem ehetnénk egyetlen süteményt sem, mert mindegyikben található tojásfehérje? Vagy ami talán még rosszabb, ha nem tudnánk megsütni mi magunk a gyermekünk születésnapi tortáját, pedig szeretnénk. Szerencsére ez utóbbira van már megoldás, hiszen létezik tojásmentes piskóta és nem is nehéz az elkészítése! Tartson velünk, hogy megtudja, mi a teendő, ha tojásérzékeny van a családban vagy csak éppen elfogyott otthon az összes tojás, és nincs kedvünk boltba menni.
A tojásmentes piskótába többféle folyadék elegyét használjuk annak érdekében, hogy a tojás nedvességét pótoljuk. Az eredmény pedig egy ugyanolyan szép és magas piskóta, mint a hagyományos változat esetében.

Hozzávalók:
460 gramm finomliszt
1 csomag sütőpor
fél tk. só
1 csomag vaníliás cukor
200 gramm kristálycukor
2 tk. ecet
250 ml víz
125 ml napraforgó olaj

A kiindulópont ugyanaz, mint a hagyományos piskóta esetében, a sütőt begyújtjuk, hogy elő tudjon melegedni. A száraz hozzávalókat, mint a liszt, a só és a sütőpor, összekeverjük. Egy másik edényben a cukrot, a vaníliás cukorral és az ecettel elkeverjük. Ezt követően hozzáadjuk az olajat és a vizet, kis mennyiségenként adagolva. A keveréshez használhatunk robotgépet, így homogénebb masszát fogunk kapni. Végül a cukros sziruphoz keverjük a lisztes elegyet. Az eredmény egy sűrű massza, sűrűbb, mint a hagyományos piskóta esetében. Egy kerek vagy szögletes formájú tepsit kivajazunk, majd kilisztezünk és belesimítjuk a tésztát. Körülbelül 40 percig kell sütni, de fél óra elteltével érdemes tűpróbát végezni, és annak fényében folytatni a sütést. Ha megsült, kihűtjük, kihűlve vesszük csak ki a formából.
Ha az Ön családjában is van olyan, aki allergiás a tojásra, ezért a süteményért biztosan nagyon hálás lesz. Ha a nagy sütögetés mellett nem marad ideje főzni, az e-foodra most is számíthat, rendelje meg tőlünk kedvenc levesét vagy főételét, ami jól passzol ehhez a könnyű desszerthez.