Ha arra gondolunk, hogy mit köszönhetünk a svéd embereknek, akkor szinte biztos, hogy az első helyen a hazánkban is oly népszerű lakberendezési üzlet fog állni, szorosan mögötte pedig a rénszarvasmintás pulcsik, a nagy hidegek, a pillanat szinte kötelező megélése, a lazaság és a svéd húsgolyó. Ám ez utóbbi rögtön egy tévedés, hiszen ez a bizonyos fűszeres húsgolyó nem is svéd eredetű, csupán az áruházlánc elterjedésével kapott szárnyra ez a téveszme – valójában Törökországból származik.

Szerencsére a húsgolyón túl is van élet, olyannyira, hogy a svédeknek szent és sérthetetlen kávészünetük van, amit „fika”-nak neveznek, és e szent pihenőidő alatt „kaka”-t esznek, azaz egy kekszes vagy piskótás édes süteményt. Tartson velünk, ha Önt is érdekli, hogy mi mindent fogyasztanak még szívesen a világ egyik legélhetőbb helyén, Svédországban!
Tehén, marha, bárány és rénszarvas. Bizony, ez utóbbit is megeszik, különösen északon van nagy hagyománya a rénszarvashús fogyasztásának. Csirkét viszont szinte sosem fogyasztanak és nem is tartanak, ezért az ára meglépően magas.

1. Halak minden mennyiségben. Meglepő dolog, hogy bár közel hozzájuk a Balti-tenger, annak tisztaságát megkérdőjelezik, ezért számtalan halat és tengeri herkentyűt inkább importálnak, méghozzá Norvégiából. Kedvencük a rákos szendvics, a citrommártásos lazac, és egy különleges, sokféle ízesítésben elérhető dobozos hal, melynek neve „sill”.
2. Kanelbullar, azaz fahéjas csiga. A svédek reggelijének elengedhetetlen kelléke, egy különleges, nagyon édes és nagyon finom fahéjas csiga, ami szinte feledhetetlen élmény tud lenni a reggeli kávé mellé fogyasztva.
3. Kötbullar, azaz húsgolyó. Apró, egészben elkészített párolt krumplival az igazi, melyet bogyós gyümölcsökből készült szósszal és mártásokkal tálalnak. Mivel az ország éghajlata nem kedvez a zöldség- és gyümölcstermesztésnek, ezért kevés friss zöldséget és gyümölcsöt tudnak fogyasztani a svédek. A bogyós gyümölcsök, mint a málna, a vörös- és kékáfonya viszont nagy mennyiségben előfordul feléjük, ezért a nyári bogyószedő séta kötelező program az oda látogatóknak.
4. Kladdkaka, az amerikai brownie ikertestvére. Nagyon hasonlítanak egymáshoz, de a receptjük mégsem pontosan ugyanaz. Tejszínhabbal és friss bogyós gyümölcsökkel tálalják, különösen az epret szeretik hozzá.
5. Furcsaságok, mint az édes mustár, a medvecukor szerű ánizsos édesség, amit mindenféle ételbe beletesznek, édes kenyerek és a minden mennyiségben és minden időpontban fogyasztott gumicukor. Chips mellé, zsömle mellé, minden mellé.

Azt nem ígérjük, hogy az e-food fogásai között gumicukrot is fog találni, vagy hogy a rénszarvaspörköltet felvesszük az étlapunkra, azt azonban bátran kijelentjük, hogy a svédekhez hasonlóan mi is mindig a legjobb minőségű alapanyagokból készítjük ételeinket!