Főtt sonka, főtt tojás, torma, fonott kalács, zserbó, sárga túró, sós stangli. Ismerős, ugye? Ezek Magyarország hagyományos ünnepi ételei, melyek minden családban megtalálhatóak évről-évre húsvét tájékán, nem kis feladatot adva az édesanyáknak, akik szeretnének némi újdonságot lopni a menübe. Ha Ön is új ötletekre vágyik, tartson velünk, e heti blogcikkünkben bemutatjuk más országok húsvéti ételeit.

1. Németország. Osterlamm, azaz egy bárány formájú édes sütemény. Főételként a legnépszerűbb a báránysült, de sok családi asztalon kap helyet a hal is. Nagycsütörtökön pedig egy igen különleges szokásnak hódolnak a németek, aznap csak zöld színű ételeket esznek, például spenótot vagy brokkolit.
2. Lengyelország. A lengyelek egy különleges asztaldísszel emlékeznek meg a húsvétról: vajból faragnak bárányt, és azt helyezik az asztal közepére. Természetesen a nagyobb áruházláncok gondolnak azokra is, akik nem készülnek vajszobrásznak, így végszükség esetén előre kifaragott vajbarikat is lehet kapni a lengyel élelmiszerboltokban.
3. Franciaország. A franciáknál is a bárányé a főszerep, az egyik legkedveltebb fogás a bárányragu és a sült báránycomb provence-i fűszerrel elkészítve. A húsvéti sonka is népszerű náluk, de más fűszerezéssel, mint ahogyan mi megszoktuk. Kakukkfű, babérlevél, fehérbor, petrezselyem és fokhagyma az igazai francia sonka titka.
4. Svédország. Semla, egy tejszínhabbal töltött és díszített édes zsemle, melyben marcipán is található. Ebédre pedig janssons frestelse, azaz egy különleges rakott burgonya, melyben hagyma, sózott hering és tejszín található.
5. Olaszország. Galamb alakú, mandulával és cukorral megszórt, aszalt gyümölcsökkel készített, tojáslikőrös krémmel töltött kalács a nemzeti ételük. Nápoly környékén pedig a ricottával töltött pite a népszerű húsvéti desszert.
6. Spanyolország. A bárány a spanyoloknál is alapvető étel, de mellette a sonkával és kolbásszal töltött kis batyuk is népszerűek, melyek neve hornazo. Édességként tejes és citromos krémet fogyasztanak, amit fahéjjal gazdagítanak. Ezt hidegen tálalják, meleg cukorral meghintve. Mindezek mellett a pudinggal töltött kalácsok is népszerűek.

Ahány nép és kultúra, annyiféle ételt fogyasztanak húsvétkor a különböző nemzetek. Ha Önnek is nagy feladat lesz a sok locsoló férfit fogadni és jóllakatni, ne essen kétségbe, az e-foodra mindig számíthat! Ha a mi étlapunkról választ, nem fog csalódni!