Ön hova látogatna el szíve szerint, mely nemzet ételeit kóstolná meg szívesen? Chile, Thaiföld és Svédország után ezen a héten irány Dél-Afrika, az afrikai kontinens legfejlettebb állama, melynek nemzeti fogásait járjuk körül, és azt gyanítjuk, lesz köztük olyan, amit olvasóink is szívesen kipróbálnának.

Dél-Afrika konyhája igen sokszínű, hiszen a történelem kitörölhetetlenül rajta hagyta nyomait. Az emberek hagyományos étkezésére nagy hatással voltak a brit és a holland gyarmatosítók étkezési szokásai, így került be kedvelt ételeik közé többek között a sütőtök és a burgonya is. Nézzük, melyek Dél-Afrika legkedveltebb tradicionális ételei!
Különleges húsok. Krokodilhátszín, bivalyhús, antilophús, mindenféle sült hernyók, szárított strucchús. Hogy mondjunk valami kevésbé ijesztőt is: biltong, azaz a szárított, fűszerezett marhahús, melyet napon szárítanak és nyersen fogyasztják a helyiek.
Bobotie. Ez egy nagyon különleges, tepsiben sült, rakott étel, melynek fő alapanyaga a marhahús, de található benne sárgabaracklekvár, mandula, gyömbér, mazsola és rengetegféle fűszer is. Furán hangzik, de azért ne vessük el rögtön, hiszen Dél-Afrika leggyakrabban elkészített ételéről van szó, ennyi ember pedig nem tévedhet.
Tejtorta, melynek neve melktert. Vaníliás, citromos, fahéjas sütemény, amihez nagyon sok tej kell, és miután sűrű masszát főztünk belőle, legalább öt órán át kell hűlnie a hűtőben, hogy az ízek kellően össze tudjanak érni. Íze hasonlít az amerikai sajttortához, ami sokak kedvenc desszertje.
Töltött szőlőlevél. Ránézésre nagyon hasonlít a mi töltött káposztánkhoz, ugyanolyan kis batyuk készülnek, csak a káposztalevelek helyett szőlőlevelet töltenek meg. A töltelék szintén hasonló, főtt rizs és darált hús az alapja, kaporral és zúzott fokhagymával ízesítve. A töltött levélkéket húsleves levével kell leönteni, majd készre főzni, végezetül pedig tejföllel tálalni.
Koeksisters. Kedves kinézetű, édes tésztás, szirupba mártott édesség. Fánktésztát készítenek, melyet úgy fonnak össze, mint ahogyan az emberek haját szokás. Az apró fonatokat forró olajban sütik ki, majd hideg citromos-cukros szirupba mártják őket. Aki szereti fokozni az élvezeteket, még kókuszreszelékbe is belemártja őket.

Tetszett valamelyik? Ha Ön inkább a tradicionális magyar konyha híve, keresse fel az e-food étlapját, ahol a klasszikus magyar ételek mellett különleges fogások is felbukkannak!