Mongólia

  • |

Ön már tudja, hova megy idén nyaralni? Külföld vagy belföld? Tengerpart, tópart, nyüzsgő városok vagy éppen a hegyek hűvöse vonzza? Idén sokan kétszer is meggondolják, hogy el mernek-e utazni, a biztonság most nagyobb szerepet kap, mint az eddigi nyarak során. Az e-food azonban nem pihen, továbbra is járja a világ legkülönfélébb tájait, azok gasztronómiai különlegességei után kutatva. Ezen a héten Mongóliába látogatunk, ahol a nomád életvitel nyomait még ma is őrzik az ételek.

  1. Lóhús. A mongolok, nomád nép lévén, nagy becsben tarják azokat az állatokat, amelyek segítették őket a vándorlásban, ennek ellenére négylábú segítőik húsát is szívesen fogyasztják. Feltehetően praktikus okokból alakult így az évezredek során, de bizony megeszik nem csak a lóhúst, hanem a tevehúst, a juhhúst, a kecskehúst, sőt, még a vadon élő jakot is. A mongol húsételek hagyományosan rágósak, eredetileg ez a vándorlás okozta nehézségek miatt alakulhatott így, ami később szokássá vált, és fennmaradt étrendjükben.
  2. Bóc. A jellegzetes tésztagombóc. A mongol konyhaművészet legjellegzetesebb étele ez a formás kis töltött gombóc, amit gőz fölött párolnak puhára. A tölteléke hagyma és apróra vágott birkahús, melynek igen jellegzetes íze van. Különlegesen kell elfogyasztani is, nem praktikus egyből elvágni a gombócot, mert akkor mindenfelé folyik a belül lévő húslé. A mongolok előbb kiharapják a tésztát, kiszürcsölik a levét, majd csak utána vágják fel.
  3. Hócsmál. A hócsmál egy igen praktikus és laktató étel, még az érzékeny gyomrú turisták is kedvelni szokták. Darált húsra tört krumplit helyeznek, ezt összesütik tepsiben, és kockára vágva tálalják. Sűrű szósszal leöntik, hogy ne legyen olyan száraz. Egyszerű, de nagyszerű étel.
  4. Kumisz. A kumisz neve ismerősen hangzik, noha sokan nem tudják, mit is takar a név. A kumisz egy különleges ital, amely kancatejből készül. A ló tejét megerjesztik, ennek hatására alkohol keletkezik benne. A mongolok nyáron lépten-nyomon ezt isszák, sokan alig esznek mellé, hiszen nagyon laktató nedű. Minden háztartásban megtalálható, aki nem szereti, sokat magyarázkodhat, ha arra téved.
  5. Gulyás. Aminek semmi köze a magyarhoz. Bizony, sokféle gulyás létezik a világban, amelyek csak nevükben hasonlítanak egymásra. A mongoloknak is van sajátjuk, a nagyobb darabokra vágott, pörköltszerű hús szaftos, de paprika nélkül készül, tehát „fehér” színű. Rizzsel, krumplipürével, sok szafttal és répasalátával tálalják.

Ön is kedvet kapott valami más ízhez, mint amit otthon megszokott? A legegyszerűbb megoldás, ha ebédjét házhoz rendeli. Az e-food változatos ételekkel várja kedves megrendelőit, csak ki kell választania kedvenceit, és mi házhoz visszük azokat.