Oroszország

  • |

Az e-food ételfutár a megrendelők ebédjének házhoz szállítása mellett fontosnak tartja azt is, hogy olvasóit megismertesse a világ ízeivel. Ezért a weboldalunkra látogatók hónapról hónapra nyomon követhetik egy-egy ország jellegzetes fogásait. Dél-Afrika után irány Oroszország legkedveltebb ételei, a zord időjárás, a medvék, és a matrjoska és a céklaleves hazája. Céklaleves? Bizony létezik, és cikkünkből azt is megtudhatja, hogyan készül.

1. Borscs, azaz céklából készült leves. Na persze nem csupán cékla található benne, hanem sokféle zöldség és még hús is. Oldalasból készített alaplé és külön megfőzött zöldségek, amelyek már szinte kész állapotban kerülnek a levesbe – ezek a hozzávalók. És az elmaradhatatlan cékla, amitől az egész leves élénkpiros színű lesz, magyar szemnek elsőre talán bizarr látványt nyújtva. Található még benne káposzta, burgonya, sárga- és fehérrépa, illetve fokhagyma. Az eredmény pedig egy gazdag, telített ízű leves, ami után már ritkán jut hely a másodiknak.

2. Kocsonya. A magyar konyha csak egyféle kocsonyát ismer, nem így az orosz! Készítenek húsból, halból, sőt, még gombából is kocsonyát, amit előételként szervíroznak. Az elkészítés módja hasonló a miénkhez, annyi eltéréssel, hogy a húst vagy a gombát apróra szelik, és úgy szilárdítják meg.

3. Palacsinta, de hogyan? Kaviárral! Bizony, az oroszok óriási palacsintafogyasztók, a kelt tésztából készült blini az ő palacsintájuk. Amit a mi kultúránk húshagyó keddnek nevez, azt az oroszok palacsinta keddnek, ez is mutatja, mennyire nagy szerepe van étrendjükben ennek az ételnek. Készülhet édes és sós formában, mézzel, almával, de még kaviárral is fogyasztják a tekercseket.

4. Pirog vagy pirozsog. Kelt tésztából készült kis batyu, amit különféle töltelékkel töltenek meg.  Készülhet édesen és sósan egyaránt, a lényeg a töltelék íze, ami lehet édes gyümölcsös, vagy sós zöldséges, esetleg húsos vagy gombás. A tésztabatyut forró olajban vagy sütőben sütik készre. Eredetileg rozslisztből készült a tészta, de mára már elterjedt a finomlisztből készült változat is.

5. Pelmenyi. Az olaszoknál ravioli, míg nálunk barátfüle. Ismerős, ugye? Az oroszok pedig megalkották saját nyers tésztába csomagolt töltelékes változatukat.  A tészta, ahogyan a mi magyar levestésztánk is, csak lisztből és tojásból készül, víz és só hozzáadása nélkül. Az eredeti receptben marhahúst, sertéshúst és birkahúst kevernek össze vöröshagymával, majd sóval és borssal ízesítik. Kifőzéskor pedig vagy húsleves levét használják, vagy húsleveskockát dobnak a vízbe, így még különlegesebb ízt kap a tészta. Ezt a trükköt érdemes lehet nekünk is ellesni.

Megéhezett ettől a sok izgalmas ételtől? Ne habozzon, keresse bizalommal az e-food étlapját, ahol gazdag ételkínálatunkból Ön is kiválaszthatja kedvenceit. Rendelje házhoz, és futárunk már szállítja is, hogy megkönnyítse dolgát és időt takarítson meg Önnek!