Finnország

  • |

Évek óta rendszeresen ellátogat hazánkba Joulupukki, az igazinak mondott Mikulás, aki messzi földről érkezik Magyarországra a magyar gyerekekhez, és hoz nekik ajándékot, valamint megmutatja óriási szakállát és gyönyörű mikulásruháját. De vajon mit eszik a Mikulás egész évben? És mit esznek a manói, valamint az országában élő emberek, akik egy 2018-as felmérés szerint a világon a legelégedettebbek és legboldogabbak? Rénszarvast? Vagy ez csak egy vicces szóbeszéd, ami elterjedt az egész világon? E heti cikkünkből kiderül! A fagyos Svédország után irány a még fagyosabb Finnország, tartson Ön is az e-fooddal!

1. Rénszarvaspörkölt. Nem csalás, nem ámítás, és nem is csak szóbeszéd – a finnek esznek rénszarvashúst, mégpedig leginkább pörkölt formájában. Nemzeti ételeik közé tartozik a rénszarvasleves, a rénszarvas-pástétom és a rénszarvas sült mellett. Természetesen nem a vadon élő Rudolfokat vadásszák le a kegyetlen finnek, hanem kimondottan erre a célra tenyésztenek rénszarvasokat. Méghozzá sokat, mert a rénszarvashúsra nagy a kereslet.

2. Karjalanpiirakka. Ez a nehezen kimondható nevű valami egy érdekes péksütemény, amit a finnek esznek reggelire, ebéd helyett, uzsonnára vagy vacsorára, tehát szinte bárhol és bármikor. Ennek megfelelően meg is vásárolhatjuk lépten-nyomon az országban járva. A larjalanpiirakka egy sós tészta alapú, sós tejberizzsel, krumplipürével vagy kölessel töltött sütemény.

3. Hagymás krumpli. A finnek nagy krumplifogyasztók, majdnem akkorák, mint mi, magyarok. Szeretik az apró, egészben főtt héjas krumplikat a levesekbe tenni, de köretként is gyakran tálalnak burgonyát. A hagymával elkevert tört krumpli nagyszerű kiegészítője a különleges ízű sült húsoknak. Gyakran felbukkannak a tányérjukon bogyós gyümölcsökből készült szószok, amiket sosem az ételre öntenek, hanem mellé.

4. Marhahús és kapor. Amit a finnek nagyon szeretnek, az a marhahús. Tápláló, nehéz étel, amit a kapor különleges ízével tesznek még különlegesebbé. Készül belőle leves és sült egyaránt, de a kapor az mindenkor elmaradhatatlan kiegészítője a marhahúsnak.

5. Kiisseli. Finnország a vadon termő gombák és a bogyós gyümölcsök országa, ahol mindenfelé találhatunk belőlük, és bárki leszedheti őket, ugyanis „szabad szedés elve” uralkodik az egész országban. Ez az étel egy bogyókból készült leves és gyümölcskrém határán lévő dolog, se nem szilárd, se nem folyós. Nagyon érdekes, hogy míg a finnek a hallevesbe tesznek tejszínt, addig ebbe a híres gyümölcslevesükbe nem. Sőt, szinte semmit, csak gyümölcsöt, gyümölcslevet, vizet és egy kis keményítőt. Az íze nagyon gyümölcsös, érdemes itthon is kipróbálni!

Ha az Ön kisgyermeke is lépten-nyomon a Mikulásról kérdezgeti, érdemes számára elkészítenie ezt a finom gyümölcsös levest, a Mikulás kedvencét. Ha viszont nincs ideje rá, de a család szereti a gyümölcsleveseket, tekintse meg az e-food étlapját, ahol gazdag gyümölcsleves kínálattal várjuk kedves megrendelőinket!