Marokkó

  • |

Nagyon izgalmas azon területek gasztronómiája, ahol több kultúra keveredése határozza meg és hozza létre a helyi ízvilágot. Hazánkra ez kevésbé jellemző, de vannak vidékek, ahol számos kultúra létezik párhuzamosan egymás mellett, aminek izgalmas ételek alkotta gasztronómia az eredménye. Ilyen például Marokkó, ahol fellelhetőek az arab, a zsidó, a francia, a berber, a mór és a mediterrán konyha jellegzetes fogásai is. Tartson ismét az e-fooddal, látogassunk el újra egy egzotikus vidékre. Íme, Marokkó kedvenc ételei!

1. Tagine. A tagine egyszerre két dolgot is jelent, az egyik egy speciális, kúp alakú cserépedény, melyben egy különleges egytálétel készül, az azonos nevű tagine. Az edény azért különleges, mert a kúp alakú felső része lehetővé teszi, hogy a hosszú időn át tartó párolás során az ételekből kiáramló nedvesség folyamatosan visszacsepegjen az ételre, így az szaftos, puha lesz, és megőrzi intenzív ízét. Készítenek ezzel a módszerrel húst, zöldségeket, de akár aszalt gyümölcsös ételeket is.

2. Kuszkusz. A kuszkusz eredetileg berber étel, titka a hosszú időn keresztül párolódás.  A kuszkusz a búzaszemek őrlése alatt darává alakult kis morzsákat jelenti, melyek a párolás során a nedvességtől megdagadnak. Tálalják szaftos hússal, zöldségekkel, aszalt gyümölcsökkel vagy diófélékkel.

3. Harira. A harira egy levesfajta, melyet ramadánkor szinte kötelezően fogyasztanak a helyiek. Alapja sűrű paradicsomszósz, kerül még bele marha- vagy bárányhús, lencse, csicseriborsó vagy rizs, apróra törött cérnametélt, citromlé és kurkuma. Főtt tojással és kenyérfélével tálalják. Olyan gazdag étel, hogy akár egytálételnek is beillene, noha a helyiek előételnek fogyasztják.

4. Sült bárány. Marokkóban járva még ma is találkozhatunk a helyi szokással, mely szerint a férfiak ásnak egy jókora gödröt, megtöltik a berber tujafa parazsával, és abban sütnek meg egy egész bárányt. Ahol mégsem így készítik, ott lapockát vagy combot sütnek meg erősen fűszerezve. A bárány nagyon jellegzetes helyi étel, különösen a sült bárányhús, sokat fogyasztanak belőle.

5. Pastilla. Az Andalúziából érkezett, mór eredetű étel egyszerre sós és édes. Az alapja egy levegős, könnyű rétestészta, melyet hagyományosan főtt galambhússal töltöttek meg. Manapság jellemzően inkább csirkehússal töltött verzióval találkozhatunk. Az étel különlegessége, hogy bár a töltelék maga sós, a tészta felső rétegére édes, fahéjas pirított mandulás kéreg kerül.

Ha Ön is vágyik valami újra, valami különlegesre, de semmi kedve főzni, bízza a dolgot az e-foodra, gazdag ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Válasszon minket, és egyen jókat!