Ausztrália

  • |

Ha van hely a földön, amely szinte mindenki számára tartogat valami érdekeset és izgalmasat, akkor Ausztrália biztosan az. Bennszülöttek, eukaliptuszerdők, koalák, kenguruk, tasmán ördögök, valamint számtalan egyéb különleges állat és növény várja az odalátogatókat. Európai ember számára egy egészen más világ. Ezen a héten az e-food Ausztrália nemzeti ételeit veszi górcső alá. Tartson velünk Ön is, ha úgy érzi, nem tud túl sokat erről az egzotikus világról.

Ausztrál konyha
Ausztrália sajátos kultúrája, amihez hozzátartoznak a bennszülött népcsoportok egyedi szokásai is, bizony meglehetősen nehézzé teszik azt, hogy egységes ausztrál konyháról beszélhessünk. Annyi bizonyos, hogy az ausztrálok étkezési szokásaira nagy hatással volt a környező országok és a betelepülő népek saját gasztrokultúrája.

Igaz vagy sem?
Kezdjük is a lényeggel, a kérdéssel, ami szinte mindig előkerül, ha az ausztrál konyháról van szó. Vajon tényleg megeszik a kengurut, az emut vagy az oposszumot? De még mennyire, mégpedig igen változatosan elkészítve. Kenguruleves, sült emu, krokodil- vagy vadbölénypörkölt – ezekkel a fogásokkal bármely étteremben találkozhatunk, az oposszum pedig igazi helyi különlegességnek számít, melyet sütve, párolva vagy grillezve fogyasztanak.

Reggelizz úgy, mint egy király
Most, hogy túl vagyunk a nehezen értelmezhető részeken, evezzünk békésebb vizekre. Mit esznek az ausztrálok reggelire? Bizony rájuk is hatott az angol konyha, olyannyira, hogy az angol reggelit ők is előszeretettel fogyasztják, és a teát is kedvelik. Aki nem a klasszikus angol reggelit választja, az is bőségesen reggelizik, mert a főétkezés még messze.

Nem az ebéd a főétkezés
Ugyanis a főétkezés nem az ebéd, ebédre csak valami könnyű salátát vagy szendvicset fogyasztanak. A dél-európai népekhez hasonlóan az ausztrálok is a vacsorát kezelik kiemelt helyen, akkor ül össze a család, és azt tekintik főétkezésnek.

Kiegyensúlyozott étrend
Az ausztrálok is változatosan étkeznek, kedvelik például a steak-et, félnyersen sütve, főként zöldkörettel tálalva. Sok halat és tengeri herkentyűt esznek, mindenféle formában elkészítve. Finom lédús gyümölcseiket nem csak nyersen fogyasztják, de sültek mellé is kínálják őket. A kenyér és a burgonya náluk is népszerű ételek, rendszeresen fogyasztják őket. Szintén gyakori a savanyú, erős fűszerezésű, csípős ételek fogyasztása.

Nem mindig kívánja a klasszikus magyar konyha ízeit, és szívesen kipróbálna valami izgalmasat? Keresse az e-food étlapján Világkonyha kínálatunkat, ahol más és más országok nemzeti ételeit vesszük sorra. Kóstolja meg mindet!