De jó is lenne, ha valaki megmondaná nekünk, hogy milyen tél vár ránk, lesz-e fehér karácsonyunk idén, vagy sok lesz az eső és a sár, nagy hidegekre kell készülni, vagy csak kisebb fagyokra számíthatunk. A régi időkben, amikor még nem volt időjárás előrejelzés, az emberek különféle módokon próbálták megjósolni, mi várható. Ilyen volt a Márton-napi libacsontból való jóslás, és a Márton-napi időjárás is árulkodott az elkövetkező télről. Tartson Ön is az e-fooddal, emlékezzünk meg közösen Márton napjáról!

 

Mikor van Márton napja?

Minden évben november 11. Márton napja, amit a világ sok országában ünnepelnek. Hazánkban számos népszokás kapcsolódik ehhez a jeles naphoz, melynek szimbóluma Tours-i Szent Márton és a liba.

 

Tours-i Szent Márton

Tours-i Szent Márton egy Pannonia provinciában született lelkes pap volt, akit később püspökké választottak, majd halála után szentté avattak. Hiteles személyének köszönhetően komoly hittérítő munkát végzett, a pogány falvakat járva sokakat sikerült az egyházhoz terelnie. Élete során számos csodát tett, és komoly betegségekből gyógyított meg embereket.

 

Márton libái

Kivételes személyisége ellenére, vagy éppen ennek köszönhetően Márton nem vágyott az elismerésre, ezért amikor püspöknek választották, egyáltalán nem fogadta kitörő örömmel. A legenda szerint a lelkes hívők elől egy libaólba menekült, a libák azonban hangos gágogásukkal azonnal elárulták rejtekhelyét.

 

Libaevés

Ennek a kis történetnek köszönhetően ezen a jeles napon liba a menü. Libasült, párolt lilakáposzta és tört burgonya – ez a klasszikus Márton-napi ebéd. A régi időkben egész évben készültek az emberek a nagy lakomára, a hónapokon át hizlalt libákat ekkor vágták le és sütötték meg, majd tálalták a család számára.

 

Időjóslás libacsontból

Márton napján többféle módon jósoltak az emberek. A liba elfogyasztása után az állat mellcsontját megvizsgálva meg tudták állapítani, hogy saras vagy havas lesz a következő tél. Ha a csont rövid és barna színű, akkor sok sár várható, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas idő lesz – így tartotta a néphagyomány.

 

Időjóslás az aznapi időből

„Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Ma már nem vagyunk rászorulva, hogy ilyen trükkökhöz folyamodjunk, a meteorológia tudománya ugyanis egyre fejlettebb, ennek ellenére érdekes kísérlet lehet megfigyelni, milyen az idő az idei Márton napon, majd összevetni a jóslatot a tapasztalatainkkal.

 

Jó lenne egy közös családi ebéd Márton napján, de még sosem sütött libát? Ne essen kétségbe, nem feltétlenül most kell elkezdenie, elég, ha megrendeli Márton-napi fogásaink egyikét weboldalunkról. Az e-food számára fontosak a hagyományok!