Portugália

  • |

Ebben a hideg és zord időben, amikor mindenki be van zárva saját otthonába, és az utazás szinte lehetetlenné vált, gyakran vágyódik az ember szíve egy üde, zöld és napfényes országba, ahol friss a levegő, kellemes a tenger, és lágyan fúj a szellő. Portugália pont ilyen, ezért ezen a héten az e-food kicsit ellátogat a portugálokhoz, belesünk az ablakaikon, hátha kiderül, mit esznek arrafelé. Tartson Ön is velünk!

 

Portugália gasztronómiáját erősen meghatározza a tenger, ahogyan ez lenni szokott a tengerparttal rendelkező országoknál. Mediterrán éghajlat és konyha jellemzi, ám mégis van benne valami kifinomult visszafogottság, a portugál ételekre nem jellemzőek az erőteljes ízek.  A másik különlegesség, hogy nem elégednek meg napi háromszori étkezéssel, hanem rendszerint annak duplájára van szükségük. Az átlagos napi hatszori étkezésből az egyik kifejezetten későre esik, az éjjeli órákban fogyasztanak még egy könnyű levest vagy főételt.

 

  1. Tőkehal. Nem is írunk konkrét tőkehalas ételt, annak ugyanis annyi változata él feléjük, hogy az év minden napjára jut egy. A portugálok elsődleges nemzeti étele a tőkehal, amit sóval tartósítanak, így elkészítése előtt jól ki kell áztatni a hal húsát. Portugáliában mindenféle étel készül tőkehalból. Mártással, grillezve, krumplival, tojással keverve, és még ezer más módon – mellé pedig vörösbort isznak.
  2. Cataplana. Különleges, tenger gyümölcseivel készült ételről van szó, amihez egy speciális kerekded edényt használnak. A fém edény fedője tökéletesen illeszkedik az alsó részre, ezért légmentesen zár. Miután elkészültek a tengeri herkentyűk, friss zöld fűszerekkel tálalják őket.
  3. Caldu Verde. Azaz egy lágy és nagyon zöld színű káposztaleves. Ez a sűrű, krémes, káposztával, burgonyával, paprikával, olívaolajjal és füstölt kolbásszal készült leves jellegzetes portugál étel. Aki egyszer megkóstolja, annak valószínűleg bekerül a kedvencei közé, hiszen egyszerű, de nagyszerű levesről van szó.
  4. Helyi sajtok. Portugália messze földön híres különleges boráról és sajtjairól. Van náluk minden, mi szem-szájnak ingere: hegyi juhsajt, kecskesajt, kívül szilárd, de belül folyós lágy sajt. Szeretik a sajttálakat, mellé pedig finom vörösbort kínálnak, így a vendégnek lehetősége van végigkóstolni az összeset.
  5. Pastéis de Belém. A legfinomabb vaníliakrémes sütemény. Egy különleges leveles tésztát sűrű vaníliakrémmel töltenek meg, és kis kosárkákat formáznak belőle. Még melegen tálalják, és fahéjas porcukorral hintik meg. Mennyeien finom édesség.

 

Kedvet kapott egy új íz kipróbáláshoz? Az e-foodnál biztosan talál olyan finomságot, amit még nem kóstolt. Gazdag ételkínálatunkkal állunk rendelkezésükre. Ebéd házhoz szállítás – az elérhető luxus!