Görögország

  • |

Ön hova megy idén nyaralni? Ha igazán bevállalós, irány az izgalmas és forró Mexikó, a chilis bab hazája! Ha kevésbé bátor, de szereti a forróságot, Görögország az egyik legjobb választás: tengerpart, meleg, Meteorák és persze a gyros, amit mindenki imád, és ami hozzátartozik a nyári életérzéshez.

1. A híres gyros. Nem is állhat más az első helyen, mint a „leggörögebb” étel. Az eredeti görög gyros készülhet sertésből vagy csirkéből, de marhából sohasem. Az elkészítéshez két dolog szükséges, az egyik a készítő saját különleges fűszerezési receptje, hiszen mindenki a sajátjára esküszik. A másik a forgatható fémrúd, amire ráhelyezve rétegesen sül meg a szaftos hús. Eredetileg a gyrost pitába csavarva, hagymával, uborkával és paradicsommal, valamit tzatziki szósszal gazdagítva hidegen szervírozzák.

2. Görög saláta. Mi más, mint a finom, friss és szuperegészséges görög saláta a második helyezett. Található benne friss paradicsom, hagyma, uborka, olívabogyó, édes paprika és sós feta sajt. Extra szűz olíva olajjal és friss zöldfűszerekkel megszórva tálalják. A kevésbé bevállalósaknak kitűnő választás, ugyanis mindig frissen készül és semmi meglepő nincs benne.

3. Kalamari. Nagyon furcsa látvány, amikor a tányérunkra tekintve kis bundás gyűrűcskéket látunk. Látványra olyan, mint a hagymakarika, de ízre teljesen más, mégpedig azért, mert ez az étel a tintahal. Rántva tálalják, friss citromgerezddel és fokhagymás vagy chilis mártogatóssal. Kissé bizarr látvány, de megéri megkóstolni, az íze ugyanis feledhetetlen!

4. Spanakopita. A vegetáriánusok kedvenc eledele, a spenótos pite. Különleges tésztaféléből készül, ami olyan vékony, mint a mi rétesünk, közé rétegezik a sűrű spenótos krémet, ami főtt spenótból, tojásból és háromféle sajtból (feta, parmezán és házi sajt) áll. Kerül még bele petrezselyem, szerecsendió és kapor is. A rétegek közé még olíva olajat tesznek, így az eredmény egy gazdag főétel, ami önmagában is elég laktató.

5. Friss görög joghurt reggelire. Maga a joghurt nagyon sűrű és krémes, natúr ízű, ezért tökéletes kísérője a cseresznyének, a fügének és a Hymettus méznek. Ha így indul a reggel, már csak tökéletes lehet a nap!

Ha Ön is vágyik a görög ízekre, kóstolja meg az e-food étlapján szereplő görög gyümölcslevest, vagy válassza görög salátánkat roston sült csirkemellel. Rendje meg ételfutárunktól, és házhoz szállítjuk a nyár ízeit!