Bizony, bizony, új étel a láthatáron! Az e-food fontosnak tartja, hogy időről időre megújuljon és új, különleges fogásokkal örvendeztesse meg kedves megrendelőit. Most gondoltunk egyet, és Spanyolországig szaladtunk az új ételünkért, ami nem más, mint az empanada – töltött tésztabatyuk, kisütve és finom mártogatóssal tálalva.

Változatok

Az empanada eredete is az ősidőkig nyúlik vissza, így nem is csoda, hogy mára számos változtatáson ment keresztül ez az eredetileg tenger gyümölcseivel töltött tészta. Az idők során mindenki kiválasztotta a számára legfinomabb tölteléket, így mostanra rengeteg változatban létezik.

Argentína

Argentínában előtelnek vagy főételnek fogyasztják ezeket a tésztabatyukat, számos üzlet árul frissen sült empanadát, különféle töltelékkel. A bulik elmaradhatatlan étele, de ha gyorsan kell valami bekapni, akkor is jó szolgálatot tesz. Minden régiónak megvan a maga jellegzetes ízvilága. Rendkívül változatos töltelékekkel készítik – keménytojás, olajbogyó, mazsola, csirkemell, fokhagyma és még rengeteg más kerülhet bele.

Chile

Chile nemzeti ételeinek egyike az empanada, a nemzeti ünnepek elmaradhatatlan fogása. Szintén változatos módon töltik meg, a mazsola itt is gyakran bekerül a húsok mellé, amit még a helyiek közül sem szeret mindenki.

Ecuador

A helyiek legjobban a reszelt sajttal és hagymával töltött változatot kedvelik, aminek van egy érdekessége. A kisütés után cukorral szórják meg a tetejét, noha a töltelék maga sós. Egyes vidékeken pedig magvakat és édes, cukrozott rizst tesznek bele, így a végeredmény teljesen édes.

Indonézia

Indonéziában az eredetileg közepes vékonyságú tésztát kifejezetten vastag tészta váltja fel, bele pedig tonhal, chili, curry, burgonya vagy fürjtojás kerül. A helyiek a vastag tésztára esküsznek, mely kifejezetten helyi jellegzetesség.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteki empanada tésztája kissé édes, és a sós töltelékbe bizony náluk is gyakran kerül mazsola. Sertéshúst vagy csirkét, burgonyát és apróra vágott hagymát kedvelnek a leginkább töltelékként. Helyi specialitás a rizsliszttel készített tészta, mely sokkal ropogósabbra sül, hozzá pedig édes, ecetes mártást kínálnak.

 

A teljeség igénye nélkül zárjuk most a felsorolást, hiszen mára nagyon sok ország érzi a sajátjának ezt a finom töltött tésztát, és bizony mindenki egy kicsit másként szereti. Az e-food két új változatot kínál kedves megrendelőinek: Spenótos empanadát fűszeres joghurtöntettel és Marhahúsos empanadát chilis paradicsomos chatnival. Kóstolja meg őket, és rendelje házhoz ebédjét az e-foodtól!