A Márton-napról a legtöbb embernek a libaevés jut eszébe, a nagy lakomák és a finom újbor, esetleg Szent Márton legendája, akinek köszönhetjük ezt a nevezetes jeles napot. Vannak azonban ennek a hagyományos ünnepnek olyan elemei is, amelyek mára kissé megkoptak, és csak a nagymamák emlékeznek rájuk. Az e-food most ezeket veszi sorra, tartson velünk, tanuljunk meg együtt időjárást jósolni a Márton-napi sültből!

Munkatilalom

A keresztény kultúrkörben vannak olyan ünnepnapok, amikor tilos mosni, teregetni és takarítani. Nem is jön ez rosszul olykor a háziasszonyoknak, akik számára a mindennapok szerves része a házimunka elvégzése. De vajon miért tilos mosni és takarítani? A néphagyomány szerint, aki Márton-napon házimunkát végez, annak a jószágállománya és a termése bánja. Az állatok elpusztulnak, a gabona szegényesen terem, és a következő évet éhínség kíséri.

Böjtöt megelőző lakoma

Ha nincs házimunka, marad a nagy családi evészet, legalábbis a néphagyomány így tartja. Ilyenkor kell a tágabb családot összefogni és együtt, nagy beszélgetések között elfogyasztani az idei libasültet és a jó bort. Mivel Márton-nap után már az adventi időszak következik, amikor szigorú böjtöt ír elő a hagyomány, érdemes ilyenkor még utoljára enni egy nagyot, jókedvvel, vidámsággal fűszerezve a finom libás ételeket.

Időjóslás

Volt idő, amikor a tévé és az internet még az írók képzeletében sem létezett, és az időjóslásokat nem napra pontosan végezték, hanem többnyire a falu öregjei jövendölték meg, mire lehet számítani a következő hónapokban. Népi hagyományokra és évezredes tapasztalatokra támaszkodva a régi öregek a liba csontjából is jósoltak. Azt vallották, hogy ha a sült liba csontja fehér, akkor havas tél elébe néznek nagy hidegekkel, ha viszont barna, akkor sok lesz az eső és a sár, nem lesz zord hideg. A Márton-napi időjárásból szintén levonták a maguk következtetéseit: ha aznap hideg volt, fagy, esetleg hó, akkor Márton fehér lovon jött, és hideg, havas telet hozott magával. Ha november 11-én sár volt, eső és enyhe idő, akkor az enyhe telet vetített előre. Mindehhez viszont elengedhetetlen volt, hogy a libát megsüssék és megegyék, utána jöhetett csak a jóslás.

 

Ha nincs lehetőség az otthoni libasült elkészítésére, érdemes alternatív megoldást keresni, mint amilyen az ebéd házhoz rendelés. Az e-food minden évben készít kedves megrendelőinek Márton-napi libás ételeket, melyeket futáraink szívesen házhoz is szállítanak. Éljen a lehetőséggel, egyen finomakat Márton-napon is!