Akinek fontos egészsége védelme, és az, hogy változatosan étkezzen, az már biztosan kóstolta a kölest, ami az elmúlt évek egyik sztár alapanyaga lett. A sokáig szinte teljesen ismeretlen élelmiszert a 16. században fedezte fel a világ, azóta számos ország nemzeti ételének fontos alkotóeleme. Nálunk jórészt csak köretként ismerik, pedig a desszerteknek is kiváló összetevője lehet. Az e-food most bemutatja, hogyan készül az édes kölesfelfújt!

Hozzávalók:

  • 200 g köles
  • 1 liter tej
  • 5 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 ek cukor
  • 1 biocitrom reszelt héja
  • 2 marék áfonya
  • 1 ek vaj
  • 2 ek zsemlemorzsa

A kölesfelfújt elkészítési módja nagyon hasonló a rizskochéhoz. A tejbe beleszórjuk a vaníliás cukrot és a kölest, gyakran megkavarva sűrűre főzzük. Ha a köles megfőtt, kiöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni, időnként kicsit összetörjük villával, hogy a gőz távozzon belőle. A tojásokat kettéválasztjuk, a tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a reszelt citrom héjával. Az elegyet elkeverjük a kihűlt kölessel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Igyekezzünk vigyázni a habra, hogy ne törjük össze, hiszen ettől lesz a tészta szép levegős!

A sütőt előmelegítjük, közben egy tepsit kivajazunk, és kiszórjuk a zsemlemorzsával. Beleöntjük a tésztát, azután beleszórjuk az áfonyát. 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük, de érdemes közben tűpróbát végezni! Melegen és kihűlve is tálalhatjuk, érdemes mellé gyümölcsös öntetet kínálni, de vanília fagyival is nagyon finom desszert lehet.

Jó lenne teljes értékű ebédet enni hétköznap is? Elege van a szendvicsből és a kekszekből, mindig éhesnek érzi magát? Rendeljen finom főtt ételt otthonába vagy munkahelyére, így nincs más dolga, mint megmelegíteni az ebédet és nyugodtan elfogyasztani. e-food – változatos ételek, finom ízek, garantált minőség!