Sok mindenen múlik, hogy egy húsleves végül milyen lesz, hogy minden krémleves ugyanolyan egyenízű-e, vagy sikerül valami igazán különlegeset alkotnunk, hogy a házi készítésű ételízesítő ad-e valamit hozzá az ételhez, vagy szinte felesleges is beleszórnunk. A húsleves, a krémlevesek és az ételízesítő közös nevezője pedig nem más, mint a lestyán. A lestyán egyszerű, de nagyszerű fűszernövény, amit érdemes rendszeresen használni, hiszen jellegzetes, intenzív íze sokat ad hozzá ételeinkhez.

Mi az a levestikom?

Lestyán, orvosi lestyán, levescsík, levestikom, levestököm, lóstya – csak hogy néhányat említsünk különféle népies elnevezéseiből. A növény nyugat-ázsiai eredetű, vadon is megterem, kedveli a félárnyékos, nyirkos erdőszéleket és a tápanyagban gazdag talajt. Mára hazánkban is elterjedt, sok háziasszony termeszti saját kertjében, hiszen könnyen szaporítható és nagyon hasznos növény. Nem csak fűszernövényként használható, számos gyógyhatása ismert.

A növényről

A növény középmagas, akár két méter magasra is megnőhet, hosszú leveleivel árnyékot ad a környezetében található növényeknek. Első évben gyöktörzset fejleszt, majd a másodikban hozza hosszú levélnyeleit, melyeken számos illatos levél található. Virága sárga színű, június-júliusban virágzik. Levélnyele és levelei egyaránt ehetőek.

Hogyan alkalmazzuk?

A lestyán különlegessége, hogy magas illóolaj tartalmának köszönhetően rendkívül jellegzetes és intenzív az íze.  Éppen ezért csak kis mennyiséget érdemes belőle használni, különben erőteljes íze elnyomja a többi összetevőt. Tehetjük az ételbe frissen vagy szárított formában. A legjobb, ha összekötözzük, mint ahogyan a petrezselyem zöldjét szokás, és az étel elkészülte után kidobjuk belőle.

Felhasználása

Leginkább húslevesekhez és ragulevesekhez ajánlott felhasználni, de jó kiegészítője lehet szószoknak, mártásoknak, pácoknak is. Aki házi ételízesítőt készít, feltétlenül tegyen bele egy keveset, ettől lesz igazán zamatos a fűszerkeverék. A lestyánból készíthető gyógytea is, vizelethajtó és emésztést segítő hatással rendelkezik, fontos összetevője az epekőteáknak is.

Mostanra Ön is megkívánt egy finom levest, da a melegben semmi kedve főzni? Ne aggódjon, nincs ezzel egyedül, és szerencsére az e-foodra most is számíthat. Rendeljen tőlünk finom ételeket házhoz, így megspórolja a főzéssel töltött időt!