Biztosan sokaknak van olyan emléke, hogy egy marék szotyival a zsebben indult útnak az iskolába, horgászni apával vagy éppen bandázni a barátokkal. Néhány évtizede rendkívül népszerű volt a pirított napraforgómag, imádták kicsik és nagyok saját maguknak megtörni, mindig lapult egy kevés a kabátzsebben. Mára ez a szokás elkopóban van, inkább az előre hámozott és erősen sózott fajtát részesítik előnyben az emberek. Hogy milyen úton-módon fogyasztjuk, testünk szempontjából mindegy is, a lényeg, hogy időnként érdemes enni mindenkinek egy kicsit belőle, ugyanis számos jótékony hatása van szervezetünkre. Az e-food most szotyis érdekességeket hozott ezen a héten kedves olvasóinak, tartson ismét velünk!

  • A napraforgó növény teljes egészében ehető. Nemcsak a magja, hanem a szára, a levelei és a virága is fogyasztható. Sajnos íze nem túl kellemes, intenzív keserű ízt hagy maga után, viszont mivel ehető, a virágszirmok kiválóan alkalmasak torták, sütemények, esetleg saláták díszítésére.
  • A napraforgó virága igen dekoratív, tányér méretű és élénk színű virágával sok rovart vonz, főleg a méheket. Szálas virágnak is jó választás, dekoratív csokor köthető belőle. Csak nehogy olyannak ajándékozzuk, aki fél tőle. Bizony, nem viccelünk, a napraforgótól való félelem létező dolog, neve is van: heliantofóbia.
  • A napraforgóolaj kiváló D-vitamin forrás. Ezenkívül tartalmaz A- és E-vitamint, foszfort, szelént, magnéziumot, rezet és vasat is. A téli, napfényben szegény hónapok során érdemes odafigyelni a megfelelő D-vitamin bevitelre, amiben a napraforgó olaj nagy segítségünkre lehet.
  • A csodálatos élénksárga színű napraforgót ősidők óta nagy becsben tartja az ember, számos művészt inspirált már ez a terebélyes virág. A virág szimbolikus jelentőséggel bír, hagyományosan az életet, az örömöt, a hűséget és a hosszú életet jelképezi.
  • Noha igen elterjedt, valójában téves állítás, hogy felhős idő esetén a napraforgó virágok egymás felé fordulnak. Ez nem igaz, viszont az tény, hogy a napraforgó képes arra, hogy mindig a fény felé forduljon, reagálva a nap mozgására.

Érdekes volt a cikk? Reméljük, tetszett, de az e-food érdekes cikkek mellett finom ételekkel is várja kedves megrendelőit. Rendeljen tőlünk, lakjon jól a család anélkül, hogy egész nap a konyhában álldogálna. Finom, házias ízek, megfizethető ár, csakis az e-food!