Az ősz egyik legfontosabb ünnepe a Márton-nap, ami minden évben november 11-re esik. Ehhez a különleges őszi naphoz számos néphagyomány kötődik, ilyenkor szokás a kicsikkel lámpást készítve felvonulást tartani, időt jósolni az elfogyasztott sült liba csontjából, az édesanyáknak felmentést adni a házimunka alól, és persze nagy lakomát rendezni. De mit érdemes készíteni, melyek a hagyományos Márton-napi fogások? Erről szól az e-food e heti cikke, tartson ismét velünk!

Sült liba párolt lilakáposztával

Kezdjük is rögtön a legfontosabbal! Sült liba nélkül a Márton-nap teljesen elképzelhetetlen, hiszen a finom libasülttel tisztelgünk Tours egykori püspöke, Szent Márton előtt. A libasült készülhet a liba combjából, melléből, de akár egészben is megsüthetjük a szárnyast. Egy jó sült mellé pedig hagyományosan párolt lilakáposzta és hagymás tört burgonya dukál, de természetesen más körettel is elkészíthető. Ha pedig vége a lakomának, következhet az időjóslás: ha a liba mellcsontja rövid és barna színű, akkor sáros és lucskos lesz a tél, ha viszont hosszú és világos, akkor sok hó várható.

Lúdleves lúdgége tésztával

A magyar gasztronómia nagyra tartja a húsleveseket, sokan máig ezzel kezdenek minden vasárnapi ebédet. Egy finom gőzölgő húslevesnek kevesen tudnak ellenállni, és nagy előnye, hogy szinte bármilyen húsból készülhet. Márton-napján hagyományosan libahúsból főzik a levest, melybe csigatésztát vagy lúdgége tésztát tesznek. Sok zöldséggel és sok tésztával az igazi!

Ludaskása

A harmadik jellegzetes Márton-napi ételünk a ludaskása, ami egyfajta rizses hús. Eredetileg libahússal és libazsírral készül, ettől lesz igazán Márton-napi a fogás. Ezen felül kerül bele sok rizs és zöldség. Számtalan változata létezik, némi túlzással minden háztartásban másképp készítik. Van, aki szaftosabban szereti, mások inkább szárazabban, és a belekerülő zöldségeket is a szakács válogatja össze.

Már csak a lúdláb torta hiányzik, ugye? Ha Ön is szeretne finom libás ételekkel ünnepelni november 11-én, de az ünnepi lakoma elkészítése most esélytelennek tűnik, bízza a főzést az e-foodra, és rendeljen tőlünk ünnepi fogásokat! Libaleves csigatésztával, Sült libamell, párolt káposztával és tört burgonyával, vagy éppen Lúdláb torta – étlapunkon mindegyiket megtalálja. Ön megrendeli, mi elkészítjük és házhoz visszük!

* A kép illusztráció.