Karácsonyi bejgli

  • |

Diós, mákos, gesztenyés, Nutellás, kakaós, kókuszos, marcipánnal és aszalt gyümölcsökkel teli – mindenhogyan imádjuk a bejglit, az ünnepi asztal elmaradhatatlan kellékét. Sokan igazi hungarikumnak tartják, hiszen a magyar konyha klasszikus süteménye. Pontos eredete nem ismert, a néphagyomány szerint a mákos változat az ifjú hajadonoknak gyors házasságot hoz, a családnak bőséget, a diós pedig megóv minden rosszakarótól. Tartson az e-fooddal, göngyölítsük fel a bejgli történetét együtt!

Eredete

Ahogyan már említettük, és ahogyan szinte minden étel esetében lenni szokott, a bejgli pontos eredete ismeretlen. Feltételezések szerint Sziléziában készítették először, majd a 14. században vált ismert édességgé Európa-szerte. Más kutatók úgy gondolják, hogy a kalács örmény eredetű, kezdetben patkó formájú volt, a ma ismert forma csak később alakult ki.

Hazai megjelenés

A feljegyzések szerint Magyarországon a 19. században kezdett elterjedni, és eleinte csak otthon sütötték a háziasszonyok. Később a nagy érdeklődésre való tekintettel kis töltött patkókat kezdtek el készíteni a pékek, feltehetően Pozsonyban, majd egy cukrászmester feltekert töltött kaláccsal kedveskedett Miklós napra a gyerekeknek.

Kireped, vagy nem reped?

Aki saját maga szeretne megpróbálkozni a bejglisütéssel, az jó, ha tudja, hogyan lesz a kész sütemény felszíne szép márványos, és hogyan kerülheti el, hogy szétrepedjen. A repedésmentes bejgli titka az, hogy egy egész tojást és két tojássárgáját összekeverünk, majd felverjük. Ezzel bekenjük a tepsibe sorakoztatott bejglik tetejét, majd hagyjuk megszáradni őket. Ezt követően a két megmaradt tojásfehérjét felverjük, és azzal még egyszer átkenjük a süteményt. Ezután betoljuk az előmelegített sütőbe, és aranybarna színűre sütjük. Természetesen akkor sem kell kétségbe esni, ha mégis keletkezett repedés a süteményen, hiszen ez az ízén semmit sem változtat.

Ha idén karácsonykor Ön is szeretne megpróbálkozni házi készítésű süteményekkel, tehermentesítse magát azzal, hogy az ünnepi ebédet az e-food konyhájából rendeli! Gesztenyekrémleves, Rántott harcsa, Töltött káposzta, Aszalt szilvával töltött sült pulykamell, Mákos bejgli – hogy csak néhányat említsünk karácsonyi ételkínálatunkból. Rendelje meg az ünnepi ebédet az e-foodtól, futáraink pedig december 23-án házhoz viszik!