A cukor nélkülözhetetlen alapanyagunk, ma már szinte elképzelhetetlen, hogy volt idő, amikor nem juthatott mindenki hozzá. Száz, százötven évvel ezelőtt a cukor csupán a leggazdagabbak kiváltsága volt, előtte pedig csupán a méz állt az emberek rendelkezésére, mint édesítőszer. Ehhez képest ma már használjuk minden nap, rengeteget fogyasztunk belőle, és próbáljuk mindenféle édesítőszerekkel pótolni, hiszen az édes íz okozta élvezetről nem tudunk lemondani. Az e-food e heti cikke egy különleges cukrászati alapanyagról, a jégcukorról szól, Ön hallott már róla?

Sütésálló cukor

Biztosan sokan találkoztak már olyan péksüteménnyel, amelynek a tetejét hófehér cukorkristályok díszítették, és láthatóan még sütés előtt kerültek a süteményre. Elgondolkodtak már azon, hogy vajon miért nem olvadt meg a cukor sülés közben? És mi a helyzet azokkal a cukordíszekkel, amiket még sütés előtt rá lehet szórni a süteményre, és azok végig egyben maradnak? Ehhez bizony sütésálló cukorra van szükség, ami nem más, mint a jégcukor.

A jégcukor

A jégcukor tulajdonképpen olyan kristálycukor, amit nagy erővel összepréseltek. A préselés hatására állaga keményebb lesz, többnyire nagyobb szemcséjű formában lehet hozzájutni. Magas hőmérsékleten sem indul olvadásnak, sőt, sütés után kifejezetten ropogós lesz. A hagyományos jégcukor nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot, kizárólag cukorból készül.

Jégporcukor

Ennek a különleges cukorfajtának létezik porított változata is, ami hasznos lehet olyan kekszek elkészítésekor, amelyeket még sütés előtt kell beleforgatni a porcukorba. Az eredmény így sütés után igen látványos.

Hol kapható?

A jégcukrot leginkább cukrászipari és édesipari boltokban lehet beszerezni, de olykor a nagyobb szupermarketek is árulják. Eltérő neveken találhatjuk meg, morzsacukor, szórócukor, dekorcukor és gyöngycukor néven is előfordul.

Ha szeretne valami finomat sütni, akár még a jégcukrot is kipróbálná, de éppen időhiányban szenved, bízza a főzést az e-foodra, futáraink pedig házhoz viszik az ebédet! Keresse étlapunkat, rendelje meg kedvenc ételeit, így marad ideje sütni – vagy éppen pihenni a kellemes tavaszi időben.