Püspökkenyér, gyümölcskenyér, az angoloknál pedig Christmas pudding. Igazi ünnepi sütemény, amely sokféle aszalt- és kandírozott gyümölcsből, valamint magvakból készül, és nagyon kiadós. Egy csésze forralt borral kísérve garantáltan nagy sikerünk lesz vele a karácsonyi asztalnál ülők körében. A különleges rántott szilvás palacsinta után az e-food egy igazi ünnepi recepttel kedveskedik olvasóinak!

Hozzávalók:
15 dkg cukor
5 db tojás
10 dkg margarin
10 dkg liszt + 2 ek a gyümölcsök szórásához + 1 ek a sütőforma kiszórásához
½ csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
20 dkg szárított gyümölcs (mazsola, szilva, barack, vörös áfonya, kandírozott narancshéj)
2 ek rum
5 dkg apróra vágott dió vagy mandula
5 dkg apróra vágott étcsokoládé

A szárított gyümölcsöket apróra vágjuk, hozzáadjuk a diót (vagy mandulát), és meglocsoljuk a rummal, majd jól elkeverjük őket. Állni hagyjuk, hogy a rum íze át tudja járni a gyümölcsöket, magvakat, ettől lesz az íze igazán fűszeres és különleges, az illata pedig finom a süteménynek.

A margarint a tojások sárgájával és a cukorral kikeverjük habosra. A tojások fehérjét felverjük habverő géppel. A 10 dkg lisztet összekeverjük a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd a tojássárgás elegyhez adjuk. Ezt követően a tojások felvert habját óvatosan összekeverjük a masszával, vigyázva, hogy ne törjük össze a levegős habot. A csokidarabokat beleszórjuk, és szintén belekeverjük a tésztába. Végezetül a gyümölcsökre 2 evőkanál lisztet szórunk, ez azért szükséges, hogy ne süllyedjenek majd le a tészta aljára sülés közben. Belekeverjük a lisztes gyümölcsöket a tésztába és előmelegítjük a sütőt. Az őzgerinc formát kivajazzuk, kilisztezzük, majd beleöntjük a tésztát, és kb. 40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, mert különböző sütőkben eltérően sülhet meg a sütemény. Langyosan a legfinomabb, úgy ajánlott tálalni, porcukorral meghintve!

Ön is készülődik már az ünnepekre? Ha tetszett a recept, mentse el, hogy kéznél legyen, amikor kell. Addig is rendelje ebédjét házhoz, így marad ideje az ünnepi ráhangolódásra! Az e-food ételfutár házhoz viszi ebédjét!