Írország

  • |

Kinek mi jut eszébe elsőre Írországról? Nekünk a négylevelű lóhere, a sok eső, a zöld legelők, a gyönyörű hárfazene, Szent Patrik napja és a Guinness sör. Na de mit esznek az írek? Ha Ön sem tudja, tartson ezen a héten is az e-fooddal, mi utánajárunk, és bemutatjuk kedves olvasóinknak Írország öt legnépszerűbb nemzeti ételét.

1. Stew, azaz gulyás. Az íreknek is van jóféle marhagulyásuk, ahogyan nekünk is. Annyira nemzeti étel ez nekik, hogy nem csak az éttermekben, de még a pubokban is kapható, ahol az arra látogatóknak kötelező megkóstolni a híres fekete sör mellett. A gulyás marha- vagy bárányhúsból készül, krumplival, sárgarépával, petrezselyemmel, kakukkfűvel és frissen őrölt borssal.

2. Marhahús, sörben főzve. A sör minden ír alapvető itala, így érthető, hogy az ételeiket is meghatározza. Csehország után Írország az egyik legnagyobb sörfogyasztó, nem csoda, hogy népszerű nemzeti ételük a sörben főzött marhahús, melyhez tesznek még zöldségeket, és víz helyett sörben főzik azokat puhára. Az eredmény egy izgalmas ízű egytálétel.

3. Pite, hússal vagy gyümölccsel. Mi magyarok csak az édes pitéket ismerjük, ezért elsőre furcsa lehet a gondolat, hogy a vékony réteg sós pitetészta alatt hús és zöldségek bújnak meg. Pedig Írországban az őszi és a téli hónapokban a húsos piték vannak többségben, és csak néhol lehet egy-egy almás pitére bukkanni. Emellett a nyári és tavaszi hónapokban a bogyós gyümölcsökből rengetegféle pite készül.

4. Ír reggeli. A híres angol reggelit már mindenki jól ismeri, Írországba vágyva azonban jó tudni, hogy az ő reggelijüket is érdemes kipróbálni. A reggeli a következőket tartalmazza: tükörtojás, kolbász, sült sonkaszelet, grillezett paradicsom és gomba, paradicsomos bab és sült lazac, krumplilepény, valamint pirított kenyérszeletek.

5. Smoked haddock bake. A haddock egy nagyon finom, puha húsú hal, melyet filézve szoktak elkészíteni, és ami az írek körében igen népszerű. A tőkehal falatkák besamel mártásban sülnek meg és sajtos burgonyával kiegészülve alkotnak nagyon gazdag egytálételt. Ha ezt rendeljük, utána nem nagyon kell már levesen és desszerten gondolkodni, garantáltan jóllakunk vele.

Reméljük sikerült kedves olvasóinknak kedvet csinálni egy kis írországi kiruccanáshoz. Ha erre nincs lehetőség, ne keseredjen el, keresse bizalommal az e-food ételfutárt, ahonnan izgalmas ízű ételeket rendelhet az asztalára!