Törökország

  • |

A modern világ nagy ajándéka, hogy bárhova utazhatunk – most érezzük csak igazán, amikor a járványhelyzet megfoszt bennünket tőle. Utazni nem csak azért jó, mert kimozdulunk a megszokott helyünkről és napirendünkből, új élményeket szerzünk, hanem mert lelkileg és intellektuálisan is fejlődünk egy utazás során, nem beszélve az életre szóló élményekről, melyek már örökre velünk maradnak egy kellemes utat követően. Az e-food éppen ezért hívja kedves olvasóit különböző országok ízeit megismerő kalandozásra. Tartson ismét velünk, Marokkó után irány Törökország, nézzük, mit szeretnek enni a legjobban a török emberek.

1. Çiğ köfte, azaz nyers köfte. Igazi próbatétel az európaiak számára, vagy azonnal beleszeretünk, vagy soha többé nem akarjuk megkóstolni. Ennek oka az erős fűszeres íz, ami egy speciális csípős paprikának köszönhető. Az étel bulgurból készül, íze csípős, de sokan kifejezetten erősre készítik. Létezik belőle húsos és húsmentes változat is. Citromlével meglocsolva tálalják, salátalevélbe tekerve.

2. Dolma. A dolma tulajdonképpen egy fajta töltött szőlőlevél. Hazánkban nincs hagyománya a szőlőlevél fogyasztásnak, pedig vannak kultúrák, ahol kifejezetten népszerű. Ilyen a török gasztronómia is, ahol hússal, fűszeres rizzsel, bulgurral vagy párolt zöldségekkel töltik meg a szőlő levelét.  Fűszeres joghurttal és friss zöldségekkel kínálják.

3. Maraş dondurma. Személyes kedvencünk ez a különleges fagylalt, ami teljesen más állagú, mint a klasszikus főzött fagyi. Egy különleges gyantaanyag hozzákeverésével nyúlós textúrájú anyag keletkezik, amit lehet tölcsérben kérni, de akár tányéron is szervírozható, késsel-villával is ehető. Nagyon lassan olvad, így nem kell sietni az elfogyasztásával. Az elkészítése nagyon különleges, majdnem fél órán át nyújtják és gyúrják, mire végül megfelelő állagú lesz. Mindezt pedig a vásárló szeme láttára, aki nem csak egy finom desszertet, hanem igazi műsort is kap a pénzéért – sok humorral és darált pisztáciával fűszerezve.

4. Menemen, azaz a törökök lecsója. Szinte minden nemzetnek van saját lecsó receptje, így a törököknek is. Főként reggelire készítik, és nagyon sok tojást tesznek bele, ez a két legjellemzőbb tulajdonsága. A zöldségeket apróra vágják, és lassú tűzön párolják egészen puhára. A szaftos ételben a tojás apró darabokra szétválik, így a végeredmény egy sűrű egytálétel.

5. Tavuk göğsü. Csirkemellből készült desszert? Bizony! Állaga olyan, mint egy pudingnak, íze fahéjas-vaníliás ízű. A csirkemellet teljesen puhára főzik, majd a levét leöntik, és apró szálakra szedik. A tejet a cukorral és a fűszerekkel felforralják, beleteszik a csirkemell csíkokat, néhány percig főzik, majd liszttel puding állagúra sűrítik. A végén néhány csepp rózsavízzel ízesítik.

Ön is szívesen megkóstolna új ízeket? Ne habozzon, keresse az e-food étlapját, ahol folyamatosan megújuló ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket! Néhány kattintás, és az ebédjét már házhoz is visszük hermetikusan lezárt dobozban, és érintésmentes kézbesítjük!