Japán

  • |

Mindig is kíváncsi volt, hogy mit esznek a gésák, a szamurájok, és a jakuzák? Európai szemmel nézve Japán rendkívül egzotikus ország, nem csak technikai fejlettségének és az ott élők elképesztő munkamoráljának köszönhetően, hanem a különleges ételei miatt is. A szusit mindenki ismeri, de itt nem ér véget a szokatlan ételek sora. Az e-food ezen a héten bemutatja az ország legnépszerűbb és legjellegzetesebb fogásait. Tartson velünk, irány Japán!

1. Ramen. A ramen egy különleges húslevesféle, amit többnyire szójával készítenek. Különféle ízesítésű alaplevekkel kérhető, van szójás-, sós-, vagy citrusos-sós alap, mi magunk dönthetjük el, melyiket kóstolnánk meg szívesen. A levesben a húst nem főve tálalják, hanem meggrillezik, majd úgy teszik vissza a lébe. Található még benne sok tészta, zöldségek és főtt tojás. Igazi laktató egytálétel, de persze hagyományosan, előételként is fogyasztható.

2. Natto. A japánok szerint a nattót vagy imádni, vagy utálni lehet, nincs középút. Szójababból készül, amit állni hagynak, ezért idővel egy baktériumfajtának köszönhetően erjedni kezd. Ennek hatására nyúlós, ragacsos massza veszi körül a babszemeket. A látvány elég gyomfogató, mégis nagyon népszerű étel arrafelé.

3. Tempura. Lisztből és tojásból sűrű tésztát készítenek, abba mártanak bele mindenféle halat, zöldséget vagy húst, esetenként akár rovarokat is. Forró, bő olajban kisütik, így ropogós tésztás finomságot kapnak. Végezetül különféle szószokba mártogatják őket, többnyire a csípős szószok a kedveltek.

4. Gari. Ez egy különleges alapanyag, amolyan savanyúságféle, amit mindenféle szusi mellé esznek a japánok. Tulajdonképpen savanyított gyömbérgyökérről van szó. Fiatal gyömbérgyökérből készítik, hajszálvékony csíkokra vágják fel a gyömbért, majd ecetes lébe teszik. Ha elég fiatal volt a gyömbér, akkor szép halványrózsaszín színűvé válik, miután leöntötték ecettel.

5. Mochi. A mochi egy rizsből készült sűrű tészta, amit mindenféle édes finomságokkal töltenek meg, például egész eperrel vagy különleges édes-csokis krémekkel. Kis gombócokat formálnak a tésztából, majd gyakran zöldtea porba forgatva tálalják őket. Vagy szósszal leöntve fogyasztják, vagy külön kínálják mellé, mint egy mártogatóst.

Ha Ön is szeret jókat enni, és kedveli a távoli országok különleges fogásait, keresse bizalommal az e-food étlapját, ahol hétről hétre megújuló ételkínálattal várjuk kedves megrendelőinket. Világkonyha kínálatunkban felfedezheti távoli vidékek ételeit, érdemes mindent megkóstolni. Csak egy kattintás, és mi házhoz visszük az egész család ebédjét!