Románia

  • |

Drakula gróf, Békás-szoros, medvék a hegyekben, Transzfogarasi út, termálvizek sokasága, a jellegzetes pálinka, Vajhahunyad vára – mostanra biztosan kitalálta mindenki, hogy ezen a héten utunk Romániába vezet, ahova még az angol trónörökös, Károly herceg is szívesen ellátogat. Saját erdélyi nyaralójában a Sepsiszentgyörgy melletti Zalánpatakán időről időre megfordul, annyira elvarázsolta a gyönyörű vidék. Tartson az e-fooddal, ismerje meg Románia ízeit!

1. Zakuszka. A zakuszka az egyik legfinomabb szendvicskrém, amit Romániában megkóstolhatunk. Nem csak szendvicskrémként, de tésztára téve szószként is fogyasztható ez a paprikából, paradicsomból, sült padlizsánból és hagymából készülő mártás. Ahány ház, annyi zakuszka – van, aki gombával ízesíti, mások borssal, babérlevéllel, de a végeredmény mindig ugyanaz: egy különleges, intenzív zöldséges szendvicskrém, ami friss kenyérre kenve a legfinomabb.

2. Puliszka. A puliszkát sokan ismerik hazánkban is, nagyszüleink idejében gyakran készített étel volt, azonban mára kevés házban kerül rendszeresen az asztalra. Igazi szegénykonyhás étel, aminek alapját a kukoricaliszt adja. A durvára őrölt kukoricalisztet tejben vagy vízben megfőzik, az eredmény pedig egy kásás étel. Készülhet keményre, félkeményre vagy hígra, kevernek hozzá túrót, felszolgálják paprikás mellé köretként, de édesen is fogyasztható porcukorral, fahéjjal és lekvárral tálalva. Univerzális és rendkívül olcsó étel, érdemes egyszer kipróbálni.

3. Csorbaleves. Talán mind közül a leghíresebb étel a savanyú csorbaleves. A csorba egy sokféle variációban létező leves, melynek lényege a sok zöldség, esetleg hús és a savanyú lé. Kerülhet bele ecet, citromlé vagy paradicsomlé. A zöldségek és a húsok tárháza végtelen, mindenki máshogyan készíti. Sűrítik tejszínnel, tojással, joghurttal, rántással, és gazdagon fűszerezik tárkonnyal, petrezselyemmel, lestyánnal, zellerlevéllel, csípős paprikával. Jellegzetessége a savanyú íze, ami miatt sokan imádják.

4. Mititei. Hogy ne maradjon ki a felsorolásból a hús sem, következzen a legtöbbet készített román húsos étel. Marhahús, birkahús és sertéshús egyvelege, sok sóval, fokhagymával és fekete borssal. A darált húsból kb. 10 centis kis rudakat formáznak, majd grillen megsütik. Mustárral és kenyérrel fogyasztják. Nagyon gyorsan elkészül és egyszerű is, ezért a helyiek igen kedvelt ételei között szerepel.

5. Joffre-torta. Végezetül pedig egy igazi csokis édesség, egy különleges csokoládétorta, melyet Joseph Joffre tábornok tiszteletére készítettek először. Nagyon csokis ízű, párizsi krémmel töltött, csokival bevont édesség ez, melyet gyümölccsel és tejszínhabbal díszítenek.

Ha Ön is szívesen enne valami finomságot, de a napokban nem lesz ideje a tűzhely mellé állni, válassza a legjobb megoldást, az ebéd házhoz rendelést. Az e-food ételfutárára mindig számíthat!