Az indiai konyha

  • |

Az indiai konyha

 

Az indiai konyha különböző népcsoportok és kultúrák 8000 éves közös múltját őrzi és tükrözi. Ennek eredményeképpen az indiai ételek igen változatosak, bár sok tradicionális ételt is megőriztek az évezredek során. Tartson az e-fooddal, ismerjük meg az indiai konyha jellegzetességeit!

 

Egy kis történelem

India gasztronómiájára számos más ország hatással volt, az utóbbi néhány évszázadban főleg az angolok. Mivel India hosszú időn keresztül angol gyarmat volt, a két kultúra oda-vissza hatott egymásra, az angolok számos ételt honosítottak meg Indiában, és ők maguk is átvettek több fogást az indiai gasztronómiából. Az indiai konyha akkor vált világszerte ismertté, amikor az angol gyarmatosítók hazavitték a recepteket, és az ő közvetítésükkel azok eljutottak más országokba és kontinensekre is. Ennek köszönhetően ma már hazánkban is népszerűek a tradicionális indiai ételek, erős fűszerezésük és izgalmas ízeik meghódították az egész világot.

 

Alapanyagok

Az indiai konyha alapvető élelmiszerei a rizs, a köles, a teljes kiőrlésű liszt és a vöröslencse. A lencsét használják egészben és kissé megtörve is, az adott ételtől függ, hogy éppen melyiket választják. Nagyon kedvelt a vörösbab és a csicseriborsó. Szeretik a különféle növényi olajokat, mint a napraforgóolaj, a kókuszolaj, a mogyoróolaj és a mustárolaj. Sokféle magvat használnak, a szezámmag szinte minden ételükben előfordul.

Az indiai konyha nem mellőzi a húst, a legkedveltebb arrafelé a csirke- és a birkahús, valamint a friss hal. Marhát is esznek, de csak bizonyos régiókban.

 

Fűszerek

Aki kóstolt már valaha indiai ételt, az biztosan nem csodálkozik rajta, hogy a legkedveltebb fűszerük a porrá őrölt chili paprika. Ezért aki Indiába utazik, az csak óvatosan kóstolgasson, mert a sok erős étel miatt lehet számítani egy kiadós gyomorfájásra. Az indiaiak a chili mellett kedvelik a mustármagot, a kardamomot, a köményt, a kurkumát, a gyömbért, a koriandert és a fokhagymát.

 

A híres garam masala

Igazi indiai fűszerkeverék, amely hét szárított és porított fűszert tartalmaz meghatározott arányban. Ezek a fekete kardamom, a csillagánizs, a fahéj, a szegfűszeg, a kömény, a fekete bors és a koriander. Ahány régió, annyi garam masala, sőt mi több, ahány szakács, annyi féle garam masala, ez a helyiek specialitása.

 

Ha Ön is egzotikus ételekre vágyik, de nem tudja, mit is főzzön, hogy mindenkinek kedvére tegyen a családban, a legjobb megoldás az ebéd házhoz rendelés. Mindenki kiválaszthatja a neki tetsző fogást az étlapról, így nem érheti csalódás. Válassza az e-foodot, válassza a minőséget!