Cékla, te csodás!

  • |

A cékla amilyen egészséges, olyan kevéssé ismert zöldség a magyar gasztronómiában, legtöbben csak savanyított formában szoktak találkozni vele. Pedig túl azon, hogy kiváló savanyúság és makacsul beszínez mindent, amivel érintkezik, sok más hasznos tulajdonsága is van. Rendkívül gazdag vasban, tele van antioxidánsokkal, gátolja a rákos sejtek szaporodását és segíti a máj egészséges működését. De mit lehet belőle készíteni, hogyan érdemes fogyasztani? Ennek járt utána az e-food ezen a héten. Tartson velünk, ismerje meg ezt a szép, élénk színű zöldséget!

Céklasaláta

Sokféle céklasaláta recept kering az interneten, közülük a legegyszerűbb a majonézes céklasaláta almával. Nincs hozzá más dolgunk, mint az almát és a céklát meghámozni, lereszelni, majd elővenni a klasszikus tartármártás receptünket. A mártással jól nyakon önteni a salátát, majd betenni a hűtőbe néhány órára pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Sült húsok kiváló kísérője ez az élénk színű saláta.

Tepsis burgonya répával és céklával

A tepsis zöldségek nagy előnye, hogy gyorsan elkészülnek és nagyon kiadósak. Önmagukban fogyasztva, vagy valamilyen szósszal tálalva teljes értékű ebédben lehet részünk. A krumplit, a répát és a céklát meghámozzuk, karikára szeljük, majd egy olívaolajjal kikent tepsibe öntjük a zöldségeket. Sóval, borssal és egy kis friss rozmaringgal fűszerezzük, meglocsoljuk még egy kevés olívaolajjal, lefedjük alufóliával, és máris mehet be a sütőbe. Ha már finom puhák a zöldségek, levesszük róluk a fóliát, és kissé megpirítjuk őket.

Céklakrémleves

A krémlevesek nagy népszerűségnek örvendenek manapság, mert gyorsan elkészülnek, és még kiadósak is. A céklakrémleveshez nem kell más csak cékla és alma, amit összefőzünk, majd szép sima állagúra turmixolunk. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, azután tejföllel behabarjuk. Langyosan tálalva a legfinomabb.

Édes és krémes sült cékla

Ahogyan a sütőtök és a batáta is nagyon finom egészben sütve, úgy a cékla is. Elsőre talán nehéz elképzelni, hogy a félbe vágott és megsütött céklából hogyan lesz édes és krémes céklapüré, de mégsem lehetetlen. A céklát hámozás után vágjuk félbe, és forgassuk bele olívaolajba. Sózzuk kissé meg, majd csomagoljuk be alufóliába, és tepsibe téve süssük fél órán keresztül. A fél óra leteltével vegyük ki a fóliából, tegyük vissza a tepsibe, helyezzünk mellé friss rozmaringágat és fokhagymát, majd süssük velük még fél órán át. A végeredmény egy egészséges, puha sült zöldség.

 

Ön is szívesen megkóstolna valamilyen finom céklás ételt? Az e-foodnál jobbnál jobbakat talál! Például a szezámmagos roston pulykamellet almás céklasalátával – szervezete hálás lesz érte. Válassza az e-foodot, válassza a változatosságot és a minőséget!