Fehéroroszország

  • |

Vannak országok, amelyekről szinte alig tudunk valamit, leginkább csak akkor találkozunk a nevükkel, ha valamilyen politikai esemény miatt bekerülnek a hírekbe. Így van ez Fehéroroszországgal is, melynek másik neve Belarusz Köztársaság, fővárosa pedig Minszk, és igen izgalmas történelmi múlttal, illetve zűrös politikai jelennel rendelkezik. Az e-food ezen a héten az izgalmas fehérorosz konyha ételeinek nyomába ered, lássuk, mit esznek Belaruszban, tartson velünk Ön is!

Ha az egy főre jutó burgonyafogyasztást nézzük, Belarusz toronymagasan vezet világviszonylatban, egyetlen más ország lakói sem esznek ilyen sok krumplit. Napi fél kilogramm jut egy főre, ami, ha kicsit jobban belegondolunk, egészen megdöbbentő mennyiség. Reggel, délben és este is krumplit esznek?

  1. Az első helyen rögtön egy finom krumplis étel szerepel, ami nem más, mint egy reszelt krumplis lepény, amit számos verzióban készítenek. Egyértelműen a legnépszerűbb belarusz étel, fő összetevői a reszelt burgonya és a hagyma, bár egyes receptek tartalmaznak húst, szalonnát, gombát és sajtot is. Általában tejföllel tálalják.
  2. Egy másik híres belorusz étel a klecki, ami egy különleges, hússal töltött tészta. Ez az étel hasonlít a lengyel pierogihoz és az orosz pelmenihez, de a klecki nagyobb, és félhold alakúra formázzák. A klecki önmagában is fogyasztható, de sült hagymával és tejföllel a legjobb. Sok helyen levesbetétként is szervírozzák.
  3. A cibriki remekül illik a beloruszok népszerű italához, a sörhöz. Burgonyával és sajttal töltik meg, majd serpenyőben megsütik. Kiránduláshoz, nasinak vagy éppen uzsonnára remek választás.
  4. Lengyelországra és Fehéroroszországra egyaránt jellemző a zurek fogyasztása, ami egy zabból és barna kenyérből készült leves. A szakácsok a zab- és kenyérelegyet három napra meleg helyre teszik, majd leszűrik, mielőtt összekeverik hússal, zöldséggel és fokhagymával. A levest ezután alacsony hőfokon hosszú ideig főzik, amíg meg nem puhul minden összetevő.
  5. Tavaszi saláta. Fehéroroszországban a krumpli mellett népszerűek a friss zöldségek is, így az egyik leggyakrabban készített köret a friss saláta. A tavaszi verzió apróra vágott paradicsomból, uborkából, hagymából és paprikából áll, egy szál kaporral díszítve és egy evőkanál tejföllel vagy olívaolajjal nyakon öntve. Szezonalitása miatt „tavaszi” salátának hívják ám ez a saláta Fehéroroszországban az év bármely szakában elérhető.

 

Önnek is megjött az évágya ezeket az érdekes nemzeti ételeket olvasva? Nem nagyon lesz ideje főzni a héten, ötlete sincs, mivel lepje meg a családot? Az e-foodtól házhoz rendelheti saját maga és családja ebédéjét. Keresse weboldalunkon étapukat, futáraink pedig házhoz szállítják a kiválasztott fogásokat!