Sajnos az elmúlt évek nem kedveztek a hazai cseresznyetermésnek, az időjárás és a kártevők miatt sokszor csak aranyáron lehetett hozzájutni. Aki volt olyan szerencsés, hogy saját kertjében termett egy jókora adag, az most gyorsan használja ki az időt, hiszen a frissen leszedett cseresznye a legfinomabb. Készülhet belőle tejszínes cseresznyeleves és persze az elmaradhatatlan cseresznyés sütemény, ami szinte kötelező eleme a nyárnak. Tartson az e-fooddal, mutatjuk a legjobb cseresznyés süti receptet!

Hozzávalók:

  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 egész tojás
  • 3 dl 12%-os tejföl
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 50 dkg kimagozott cseresznye
  • vaj és liszt a tepsi kikenéséhez, kiszórásához

A cseresznyét megtisztítjuk a szárától, megmossuk, majd kimagozzuk, ha van leve, lecsepegtetjük. A tojásokat egy keverőtálba ütjük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habosra keverjük. Ha szép sima a massza, beleöntjük a tejfölt, és azzal is jól elkeverjük. A citromot jó alaposan megmossuk, majd lereszeljük a háját. A legjobb, ha bio citromot választunk, ez esetben nem kell félni a citrom héjában található vegyszerektől. A citrom reszelt héját a tejfölös masszába keverjük. A lisztet kimérjük, beleszórjuk a sütőport, és a tejfölös-tojásos masszába szitáljuk. Egy keverőkanál segítségével sima masszává keverjük az elegyet.

Egy kerek tortaformát, piteformát, esetleg tepsit jó alaposan kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a tésztát. A sütőt begyútjuk, hogy elő tudjon melegedni. Végezetül lisztbe forgatjuk a fél cseresznyéket, és úgy szórjuk a tésztába őket. Erre azért van szükség, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára miközben sül a sütemény. 180 fokon sütjük körülbelül fél órán át, tűpróbával ellenőrizzük, hogy mikor készült el. Ha kihűlt, porcukorral megszórva, vanília fagylalttal tálaljuk.

Jól hangzik, ugye? Ha van kéznél friss cseresznye, érdemes meglepni ezzel a finom sütivel a családot. Aggódik, hogy mikor lesz ideje főzni? Ebben a nagy melegben nem érdemes vele bajlódni, hiszen az e-foodtól finomabbnál finomabb ételeket rendelhet saját otthonába, vagy akár a Balaton parti nyaralójába. Ebéd házhoz szállítás az e-foodtól, hogy jól teljen a nyár!